ВАС задължи НЗОК да плаща лечението на сколиоза

ВАС задължи НЗОК да плаща лечението на сколиоза

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на управителя на НЗОК срещу решение от 2015 г. на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което e установено, че пациентите сък сколиоза са дискриминирани. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и на практика задължава НЗОК да плаща за лечението и имплантите на пациентите със сколиоза.

Със свое определение КЗД постановява, че като не осигурява пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия при лечението на пациенти със сколиоза НЗОК е допуснала нарушение на  Закона за защита от дискриминация.

Препоръчано е на министъра на здравеопазването и на управителя на НЗОК да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, в която се намират хората, нуждаещи се от употреба на необходимите медицински изделия, и в частност на хората с вродени и придобити изкривявания на гръбначния стълб, нуждаещи се от поставяне на имплантируеми медицински изделия, посредством пълното им или частично заплащане.

Сега ВАС потвърждава решението на Административен съд – София-град и решението на КЗД и окончателно задължава НЗОК да плаща за лечението и имплантите на пациенти със сколиоза.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?