Вашингтон е предупредил през май Мадрид за опасност от атентат в Барселона

Вашингтон е предупредил през май Мадрид за опасност от атентат в Барселона

Американските разузнавателни служби са предупредили през май Испания за опасност от атентат на барселонския булевард "Лас Рамблас", където джихадист прегази на 17 август 14 пешеходци. Това твърди в. "Периодико", издаван в Каталуния, предаде Франс прес.

Според изданието, което помества факсимиле от писмо на английски, Националният антитерористичен център на САЩ, включващ ЦРУ и ФБР, е адресирал това предупреждение до испанското разузнаване Се Ене И, до испанската полиция и регионалните органи на реда в Каталуния.

"Непотвърдени данни с неустановена достоверност от края на май 2017 г. сочат, че "Ислямска държава в Ирак и Леванта" е планирала неуточнени терористични нападения през лятото срещу много посещавани туристически обекти в Барселона и конкретно улица "Рамблас", се казва в текста, изпратен според "Периодико" от Националния антитерористичен център на САЩ.

Говорител на Се Ене И отказа да потвърди или отрече пред АФП "контактите с други разузнавания".

"Испанското вътрешно министерство не реагира тази сутрин на въпросите на АФП", допълва агенцията.

Радио "Кадена СЕР" цитира "източници от борбата с тероризма", според които документът, публикуван от "Периодико", е автентичен.

На 17 август на туристическата улица "Лас Рамблас" в центъра на Барселона водач на микробус умишлено прегази пешеходци. След това каталунската полиция ликвидира в град Камбрилс петима терористи, опитали се да извършат подобен атентат. Общо 16 души загинаха при тези нападения, отговорност за които пое "Ислямска държава".

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?