Вашингтон: Етническото насилие на Балканите започна да нараства

Вашингтон: Етническото насилие на Балканите започна да нараства

Етническото насилие на Балканите отново започна да нараства, а насилието в Македония говори за сериозността на политическите проблеми, заяви представителят на Държавния департамент Хойт Брайън Ий пред подкомисията за външни работи на американския Конгрес, съобщава белградският вестник "Данас", цитиран от БТА.

Той посочи, че в района на Балканите нараства национализмът и реториката на местните политици води към разделение, съобщи Радио Свободна Европа.

От сълзотворния газ в косовския парламент до противопоставянето на Република Сръбска срещу властите в Конституционния съд на Босна и Херцеговина политиците открито поставят на тест демократичните норми и институции, смята Ий.

Той предупреди, че "Ислямска държава" и други войнстващи групировки успяват да набират бойци и симпатизанти на Балканите.

Освен това Русия интензивно работи върху подриването на напредъка на Балканите. От открития опит да свали правителството в Подгорица до по-деликатната политика на подкрепа на сецесионистката реторика в Босна - Русия се опитва да попречи на напредъка към ЕС и НАТО, когато може, каза Ий.

В Босна, особено в Република Сръбска, съществуват силен интерес и опити на Русия да засили влиянието си чрез правителството на Република Сръбска и чрез финансови, както и чрез политически средства, смята Ий.

Той посочи, че вредното влияние на Русия се т вижда в откритото, но и тайното окуражаване на сецесионистките планове и стъпки на определени политици в Босна и Херцеговина, което е нарушение на Дейтънското мирно споразумение.

Според нашето мнение това би било ужасно дестабилизиращо и би върнало назад дългогодишните усилия и работа по стабилизирането на Босна и Херцеговина и нейния път към ЕС и НАТО, ако се решат на това. Би било много трудно да се предвидят или четат мислите на Владимир Путин, но мога да кажа, че през последните месеци в региона те се стремяха за увеличат влиянието си, заявил Ий, цитиран от белградския вестник "Данас".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?