Вашингтон и Анкара тушират дипломатическото напрежение

Според турския вицепремиер кризата е "преувеличена", а шефът на Пентагона обяви, че военните им отношения не са засегнати

Вашингтон и Анкара тушират дипломатическото напрежение

Високопоставени представители на Анкара и Вашингтон дадоха знаци, че двете страни правят опити за туширане на дипломатическото напрежение между двете страни, провокирано от ареста на турски служители в консулства на САЩ.

Вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек обяви, че дипломатическата криза била "преувеличена" и скоро ще бъде уредена, предаде в петък Ройтерс.

По време на събитие във Вашингтон Шимшек увери, че правителството му смята безопасността и сигурността на американските дипломати и служители в Турция за "топ приоритет". По думите му задържането на няколко служители в дипломатическата мисия на САЩ в страната е "рутинно" разследване. 

"Не искаме този спор да продължава и секунда повече", декларира Шимшек в Търговската камара на САЩ.

Часове по-рано американският министър на отбраната Джеймс Матис коментира, че военните отношения между двете страни не са засегнати от дипломатическия конфликт.

"Това е съюзник от НАТО, ние ще се постараем да останем единни срещу общия ни враг и вършим добра работа заедно, армия с армия", заяви Матис на борда на военен самолет, цитиран от Ройтерс.

Попитан дали очаква дипломатическият спор да засегне бъдещи операции, Матис отговори, че не иска да спекулира. По думите му в миналото дипломатически спорове не са засягали военните отношения. 

Конфликтът между Анкара и Вашингтон възникна, откакто миналата седмица бяха повдигнати обвинения в шпионаж на турски служител на американското генерално консулство в Истанбул. Той бе обвинен за връзки с живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад неуспешния опит за преврат, извършен миналата година. 

След ареста му посолството на САЩ в Турция обяви в неделя, че спира основната част от услугата по издаването на визи в американските дипломатически мисии в Турция, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган отвърна, че не признава вече американския посланик Джон Бас за "представител на Съединените щати в Турция".

Споделяне

Още от Свят