Вашингтон и Лондон отлагат гласуването в ООН по иракската криза

САЩ и Великобритания отлагат гласуването на ултимативната резолюция по иракската криза в Съвета за сигурност, тъй като не се успели да съберат подкрепа от 9 гласа за текста, който предвижда краен срок 17 март, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията коментира, че отлагането на гласуването, предвидено за днес, е израз на дипломатически неуспех за администрацията на Буш, която освен, че не е получила необходимата подкрепа, се е изправила и пред заплахата за френско и руско вето.

За днес е насрочено открито заседание на Съвета за сигурност, свикано по искане на Движението на необвързаните страни, в което членуват 115 държави.

Дебатите в Съвета за сигурност могат да продължат два дни, съобщава АФП, като се позовава на дипломатически източник от ООН.

Наблюдателите смятат, че през това време дипломатическият натиск за събиране на подкрепа ще продължат с ускорени темпове.

САЩ търсят подкрепа за позицията по иракската криза

През изминалото денонощие САЩ форсират кампанията си да съберат сигурна подкрепа при гласуване на желаната от тях резолюция с ултиматум към Ирак да се разоръжи до 17 март.

Париж, Москва Пекин и няколко други страни са на мнение, че на инспекторите на ООН в Ирак трябва да се даде повече време, преди да се открие пътя за употреба на сила.

Американският президент Джордж Буш продължава трескавите си телефонни контакти не само с ръководителите на страните от Съвета за сигурност, но и с лидерите на други държави. След като говори с лидерите на Япония и Китай, Буш е обсъдил иракската тема и с испанския премиер Хосе Мария Аснар, с бъдещия премиер на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с президентите на Сенегал, на Нигерия, на ЮАР и със султана на Оман. Това е най-голямата му "телефонна акция" от октомври 2001 г., когато търсеше подкрепа за военната операция срещу талибанските управници в Афганистан, посочва АП.

Държавният секретар Колин Пауъл също води активна телефонна дипломация през последните 24 часа.

Говорителят на Белия дом Ари Флайшър заяви, че резолюцията няма да се гласува днес, а вероятно по-късно тази седмица, предаде Асошиейтед прес. "Гласуването ще стане в деня, когато получим девет или десет гласа в наша подкрепа и мисля, че се приближаваме към това", каза испанският постоянен представител Иносенсио Ариас, чиято страна е съавтор на резолюцията със САЩ и Великобритания.

Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър потвърди, че се обмисля ревизия на твърдата резолюция в опит да се спечели по-лесно подкрепа за нея, съобщи АП. "Изслушваме другите правителства и ще видим какво ще направим", посочи Баучър

Няколко предложения за нова резолюция се обсъждат в ООН

Шест страни, непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, са съгласували вчера нов проект за резолюция, в който 17 април е определен като крайна дата за разоръжаването на Ирак, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на европейски дипломатически източници.

Документът е бил изготвен от Ангола, Чили, Пакистан, Камерун, Мексико и Гвинея и вече е предаден за предварително запознаване на другите членове на Съвета.

Подобно отлагане на ултиматума с цял месец обаче едва ли ще бъда прието от Лондон и Вашингтон.

Британският постоянен представител в ООН Джеръми Грийнсток каза късно вчера, че страната му може да приеме определени тестове да бъдат включени във внесения в Съвета за сигурност проект за резолюция за Ирак.

Британците проучват дали списък от мерки за установяване на сътрудничеството на Ирак би бил полезен. Грийнсток заявил това пред журналисти след тричасовите консултации при закрити врати между членовете на Съвета за сигурност на ООН. Според британският дипломат процесът на разоръжаване може да се раздели на две част - първо Багдад да даде доказателства, че сътрудничи, а след това да се разоръжи напълно.

Според Грийнсток срокът за установяване на пълното сътрудничество на Ирак не може да се удължава повече от края на март.

Във вчерашното закрито заседание на Съвата за сигурност участва и шефът на оръжейните инспектори Ханс Бликс. Той е обещал да представи нов доклад за работата на инспекторите още идната седмица вместо в края на март. Бликс се ангажирала да представи по най-бързия възможен начин списък с конкретни изисквания към Ирак.

Би Би Си смята, че в него ще фигурира изискването за интервюта на иракски оръжейни специалисти извън страната, пълно унищожаване на забранените оръжия и предоставяне на пълната документация за унищожаването на иракски оръжия след 1991 г.

Лондон държи на решение на ООН за операция срещу Ирак

Премиерът Тони Блеър също заяви, че Лондон обмисля компромисен вариант на резолюцията за Ирак, в който ултиматумът към Багдад да бъде продължен след 17 март. "Обсъждаме въпроса с други страни. Предлагаме това, тъй като смятаме, че така на Ирак се дава достатъчно време да покаже, че наистина сътрудничи на инспекторите", казал премиерът по време на участие в телевизионен форум с жени, противопоставящи се на войната срещу Ирак.

Британският премиер Тони Блеър днес призова Русия и Франция да не налагат вето на новата резолюция за Ирак и предупреди Европа, че ще е изключително опасно да се разграничи от САЩ, предаде Ройтерс.

Блеър направи изявления пред репортери на Даунинг стрийт след срещата си с португалския премиер Жозе Дурау Барозу. Той изказа своята тревога, че евентуално вето би изпратило на Саддам Хюсеин погрешния сигнал, че се е измъкнал от положението.

Надявам се, че в Съвета за сигурност няма да си говорим за налагания на вето, "а по-скоро ще се опитаме да намерим общата позиция, която ще позволи да се върви напред", посочи премиерът.

Блеър предупреди партньорите си от Европейския съюз, че ще страдат от последиците, ако се откъснат от САЩ. "Разделянето на Европа от Америка - съюз, който ни е бил толкова полезен повече от половин столетие, според мен ще е нещо много, много опасно", каза премиерът. "Затова трябва да намерим онази обща позиция, която отново ще ни събере. Ден и нощ работя, за да постигна това."

Междувременно американският генерал Томи Франкс, който ще оглави евентуална операция срещу Ирак, замина за района на Персийския залив, където ще се срещне с лидерите на страните и с американските войски там. След това ген. Франкс ще отиде в Катар - там ще бъде главният щаб на военните операции.

Споделяне

Още от Свят