Вашингтон и Москва не се отказват от конференцията за Сирия

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ и Русия не се отказват от международната конференция за Сирия, въпреки че тя ще се забави още повече и вероятно ще се организира след изтичането на август, предаде Франс прес.

САЩ и Русия смятат, че конференцията трябва да се състои възможно най-бързо, подчерта Кери след срещата с руския си колега Сергей Лавров, състояла се извън официалната програма на срещата на външните министри на страните от Азиатско-тихоокеанския регион в Бруней.

Конференцията за Сирия, наречена Женева-2, първоначално трябваше да се състои през юни, но се оказа, че ще се забави още повече от планираното. Тя няма да е през юли заради консултациите между САЩ и Русия, целящи да намалят техните различия по въпроса, нито през август, който е много труден за европейците и за други страни месец, посочи Кери, визирайки летните ваканции.

Москва и Вашингтон настояват за организирането на конференцията в Женева, за да се опитат да поставят началото на преговори между режима и опозицията в Сирия след повече от две години гражданска война. Но организирането на тази конференция се сблъсква с различията между двете страни. Москва иска например във форума да участва и Иран, който подобно на Русия е поддръжник на режима на сирийския президент Башар Асад.

Джон Кери потвърди съгласието между Вашингтон и Москва за политически преход в Сирия чрез сформирането на правителство, съставено от членове на режима и на опозицията.

През юни 2012 г. в Женева беше организирана първата конференция за Сирия, на която присъстваха дипломати номер едно на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, представители на Ирак, Кувейт, Катар, Турция, на ООН и на ЕС, припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят