Вашингтон и Москва са далече от сделка за Сирия

Аштън Картър
Вашингтон и Москва са далече от сделка за Сирия, каза на пресконференция в Лондон министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.
 
Според него държавният секретар на САЩ Джон Кери не би правил опити да проведе още една среща с руския външен министър Сергей Лавров, ако не е уверен в успеха ѝ.
 
"Предстои ни още дълъг път, преди да достигнем до този момент", добави шефът на Пентагона. 
 
Руското външно министерство от своя стана съобщи, че Лавров и Кери са се договорили за двудневни преговори по Сирия в Женева тази седмица. Според руското външно министерство "в съответствие с поръчението на президентите на Русия и САЩ в резултат на тяхната беседа на 5 септември в кулоарите на срещата на върха на Г-20, двамата външни министри са подготвили оставащите детайли на споразумението за руско-американско взаимодействие в борбата с действащите в Сирия терористични групировки, за разширяване на хуманитарния достъп и за начало на междусирийския политически процес". 
 
Вашингтон обаче засега не е потвърдил информацията за пътуването на Кери в Швейцария.
 
"За съжаление, със своята подкрепа за режима на Асад, Русия направи конфликта в Сирия по-опасен, продължителен и жесток. Това доведе до появата на онова, което президентът Обама нарече през последния уикенд "пукнатини в доверието", съществуващи между нашите две страни", коментира още Картър.
 
Междувременно американската страна опроверга твърденията, че тя фактически е дала ултиматум на правителството на Русия в диалога за Сирия, допълва БТА.
 
"Аз не разбирам по този начин (създалата се ситуация)", каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонер на брифинг за журналисти във Вашингтон снощи, отговаряйки на въпрос по повод публикация във вестник "Вашингтон пост". 
 
В нея се твърди, че САЩ са сигнализирали на Русия, че е на изчерпване търпението им в двустранните преговори за прекратяването на военния конфликт в Сирия и за антитерористично сътрудничество в тази страна. 
 
"Окончателното предложение е било предадено на руснаците" на срещата между Путин и Обама в китайския град Ханчжоу, пише вестникът, цитирайки представители на американската администрация.
 
Според тях Вашингтон е уведомил Москва, че очаква решение от нея "в следващите няколко дни". 
 
В изявленията си снощи Тонер отбеляза, че Путин и Обама детайлно са обсъдили сирийския проблем. В резултат се появило "усещането, че все още си струва да продължават опитите за развиване на тази договореност" и сега "това трябва да направят Лавров и Кери". 
 
Говорителят каза, че САЩ на този етап не поставят крайни срокове за успешното завършване на преговорите с Русия за Сирия. Той обаче добави, че "ще дойде време, и ние сме казвали това, когато САЩ ще решат, че вече не отговаря на нашите интереси да продължаваме опитите за възможно споразумение с Русия". Все още обаче "не сме дошли до този момент", подчерта Тонер. 
 
Той отговори отрицателно и на въпроса настъпило ли е в последно време раздалечаване на позициите на Русия и САЩ относно Сирия.
 
"Не, аз бих казал, че все още има въпроси, които остава да бъдат решени. Ние усилено работим над тях. Не бихме правили това, ако не вярвахме, че има някаква надежда за успех. Не мога да кажа, че има голяма надежда за успех, ние просто продължаваме да работим над това", посочи говорителят на Държавния департамент, цитиран от ТАСС. 
Споделяне

Още от Свят