Вашингтон иска от ОПЕК да не намалява производството на петрол

Администрацията на президента на САЩ Джордж Буш повишава тон на ОПЕК броени дни преди извънредната среща на петролния картел, опитвайки се да предотврати намаляването на неговото производство, тъй като поскъпването на "черното злато" се превръща във важен фактор в предизборната президентска надпревара в страната, предаде Франс прес.

Началникът на канцеларията на Белия дом Андрю Кард заяви в четвъртък по телевизия Ем Ес Ен Би Си, че президентската администрация се надява ОПЕК да продължи да увеличава производството си.

Ние ще говорим с нашите съюзници от организацията, за да сме сигурни, че ще има достатъчно предлагане на пазара, допълни Кард. Говорителят на Белия дом Скот Маклелън също заяви, че САЩ водят консултации с основните световни производители на петрол по тези въпроси.

Той допълни, че президентът Буш е изключително загрижен за поскъпването на бензина, чиито цени напоследък достигнаха рекордни равнища. Високите цени на бензина се превърнаха в проблем между кандидатите за президентския пост.

Белият дом направи публични декларации в отговор на обвиненията на Джон Кери, каза Манухер Такин - анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания. Според него американските власти вече са водили разговори с ОПЕК, но частни. На извънредната среща на ОПЕК в сряда (31 март) във Виена картелът ще потвърди решението си за намаляване на добивите от 1 април, прогнозират цитирани от АФП специалисти.

Причината за това, според тях, е очакваното намаляване на търсенето на петрол през второто тримесечие. Днес алжирският министър на енергетиката и мините Шакиб Хелил потвърди тези прогнози, като заяви, че решението за намаляване на производството с 1 млн. барела дневно от 1 април е "превантивна мярка, предвид очакваното намаляване на търсенето на горива", предаде ИТАР-ТАСС.

Поскъпването на суровината до 33 долара/барел не е свързано с предлагането, тъй като на пазара има достатъчно петрол, допълни Хелил. В днешната азиатска търговия американският суров петрол поевтиня с 42 цента - до 35,31 долара/барел.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: