Вашингтон иска участие на Чехия във война срещу Ирак

САЩ са поискали подкрепа от Чешката република за евентуална военна операция срещу Ирак, съобщи вицепремиерът Павел Рихетски по частната радиостанция Фреквенц 1, цитирана от АФП.

В американската молба се иска ангажиране в операцията срещу Ирак на чешката част за противохимическа защита, разположена сега в Кувейт, както и разрешение за прелитане през чешкото въздушно пространство и присъствие на чешка територия на чуждестранни войски.

Според общественото радио Вашингтон поискал от Прага и изпращането на подразделение от специалните части в Афганистан. Съветът за държавна сигурност, съставен от министри и председателите на двете камари на парламента, се е събрал вчера, за да обсъди искането на Вашингтон.

Чешките военни могат да бъдат прехвърлени в съседна страна или дори в Ирак, заяви Вадим след заседание на Съвета за държавна сигурност, на което бе обсъдено искането на Вашингтон.

Министър-председателят Владимир Шпидла окачестви искането като много сериозно. Той подчерта, че чешките специалисти ще трябва да помагат на американците да се справят с последиците от евентуална употреба на оръжия за масово унищожение.

Съгласно Конституцията, то трябва да бъде гласувано от двете камари на чешкия парламент. Решението трябва да бъде взето преди 20 януари, съобщи снощи председателят на парламентарната комисия за отбрана и сигурност Ян Вадим, предаде, цитиран от АФП.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?