Вашингтон изтегля 11 900 военни от Германия

Шефът на Пентагона Марк Еспър обявява новината във Вашингтон

САЩ решиха да изтеглят 11 900 свои военни от Германия, за да разположат част от тях в Белгия и Италия, обяви шефът на Пентагона Марк Еспър, цитиран от Франс прес и ДПА.

Освен това Вашингтон планира да разположи допълнителни сили в Полша и в балтийските страни, ако бъде постигнато споразумение с тези държави за техния статут, уточни министърът на отбраната на САЩ на пресконференция във Вашингтон.

Еспър увери, че целта на тази промяна е стратегическа и най-вече възпираща спрямо Русия. Минути след пресконференцията на шефа на Пентагона обаче американският президент Доналд Тръмп обясни, че изтеглянето се дължи на отказа на Германия да "плаща повече", посочва Франс прес.

"Писна ни да ни правят на глупаци", заяви Тръмп пред медиите. "Намаляваме нашите сили, защото те не плащат. Много е просто", каза той.

От 34 500 военни, намиращи се сега в Германия, около 6400 ще бъдат върнати в САЩ, а 5600 ще бъдат предислоцирани в други страни от НАТО, поясни Еспър.

След изтеглянето в Германия ще останат около 24 000 американски военни, допълва ДПА.

Около 2000 военни ще бъдат пратени в Италия и Белгия, посочва Франс прес.

Американските въоръжени сили планират също да преместят европейското си командване от германския град Щутгарт в Монс, Белгия, съобщават Ройтерс и Франс прес. Там се намира командването на НАТО, което ще позволи на американския генерал, който по традиция оглавява и двете командвания, да не пътува между две различни страни.

Американското командване за Африка, което също се намира в Щутгарт, може да се премести, но към този момент не е взето решение, каза Еспър.

Разположените в британската база Милдънхол 2500 военни от американските военновъздушни сили, които трябваше да се преместят в Германия, ще останат във Великобритания.

Еспър каза, че първото преместване на военните от Германия може да стане до няколко седмици, но Тръмп намекна, че планът може да бъде преразгледан. "Ако те започнат да си плащат сметките, ще премисля", заяви той, визирайки германците.

Миналият месец Тръмп обяви планове да съкрати броя на американските военни в Германия до 25 000, като обвини Берлин, че не е изпълнил поставената от НАТО цел за разходи за отбрана и че се възползва от САЩ при търговския обмен, припомнят агенциите.

За момента САЩ не планират да прехвърлят част от извежданите от Германия войски в Азиатско-тихоокеанския регион, уточни днес Марк Еспър в отговор на въпрос на журналист. Еспър обаче допусна, че е възможно в бъдеще да бъде взето такова решение.

По повод решението на САЩ днес високопоставен член на партията на Меркел - Норберт Рьотген, председател на парламентарната комисия по външни работи, каза, че изтеглянето на около 12 000 американски военнослужещи от Германия и преместването на централата на американското командване в Европа от Германия в Белгия отслабва НАТО, предаде Ройтерс.

"Вместо да укрепи НАТО, изтеглянето на военните ще отслаби алианса. Ефективността на американските военни не се увеличава, а се намалява, особено като се има предвид Русия и продължаващите военни конфликти в Близкия изток", каза германският представител.

Членове на Републиканската партия отправиха критики към преместването на войските, като го определиха като подарък за Русия и заплаха за националната сигурност на САЩ, отбелязва АП. 22 републиканци от Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите изпратиха писмо до Тръмп, в което заявяват, че намаляването на американския ангажимент към отбраната на Европа ще насърчи руската агресия и опортюнизъм.

Освен това не е ясно дали планът няма да бъде отменен, в случай че Тръмп не бъде преизбран за президент. Германия е център на операциите на САЩ в Близкия изток и Африка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят