Вашингтон критикува “Газпром” за монополистична дейност в Европа

Вашингтон критикува “Газпром” за монополистична дейност в Европа

“Газпром” се стреми към покупка на европейски предприятия като в играта “Монополи”, набелязвайки ключова собственост, казва висш американски представител от областта на енергийната политика пред британския в. “Индипенднът” в сряда.

Резките критики към руския газов гигант отразяват нарастващата тревога на Вашингтон за експанзията му на европейския енергиен пазар и слабия напредък в усилията на ЕС за диверсифициране на доставките, отбелязва вестникът.

Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Матю Брайза призовава за “абсолютно нова глава” в отношенията с богатия на енергоресурси Туркменистан след смъртта на диктатора Сапармурат Ниязов.

По време на посещението си в Брюксел Брайза изрази загриженост от опитите на “Газпром” да придобие предприятия и инфраструктура в Европа, вместо да насочи инвестиции към по-голяма сигурност на доставките.

“Газпорм” по закон е монополист, а монополистите са гладни за придобиване на колкото може по-голяма инфраструктура, каза Брайза и сравни поведението на руската компания с това от детската игра “Монополи”. Печели този, който купи колкото се повече собственост. В същото време Брайза посочва, че монополите не допринасят за икономическата ефективност, а в действителност я подкопават. 

Според него в момента от критично значение е “Газпром” да демонстрира своята надеждност като доставчик, като инвестира в местното си производство и капацитета на тръбопроводите си. Той признава, че европейските правителства не могат да разделят инвеститорите в зависимост от това дали фирмите са руски или не, но прогнозира, че органите за защита на конкуренцията вероятно ще отрежат дейностите на “Газпром”.

“В определен момент европейското конкурентно право ще се намеси и ще повдигне въпроса дали има налице неконкурентни практики”, отбелязва Брайза пред британския вестник.

Той също така призовава за подобряване на контактите с Туркменистан. Смятаме, че имаме шанс да отворим “изцяло нова глава” в отношенията с тази страна, казва помощник държавният секретар.

“Мои колеги, които посетиха тази страна след смъртта на президента Ниязов, бяха приятно изненадани за това до каква степен новият президент е отворен за контакти със Запада”, посочва той пред “Индипендънт”.

Сериозно препятствие обаче остава контролът на Русия над доставките от Централна Азия. До този момент Еврокомисията не е успяла да убеди Кремъл да открие своята газова и петролна тръбопроводна система за конкуренти. Брайза изтъква фактът, че Русия купува от газ от Централна Азия за 100 долара на хиляда куб.м., а го продава на европейските фирми на цени, стигащи до 300 долара.

Американският помощник-държавен секретар също така обърна внимание на различията в ЕС за подхода спрямо Русия в енергийната политика. “В Европа все още няма единство за обща енергийна политика или за диверсификация на газовите доставки, заявява той. Матю Брайза допълва, че проблемът е осъзнат и прогнозира, че такава единна енергийна политика е нещо, което ще отнеме още малко време на ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес