Вашингтон купи от Украйна два руски изстребителя Су-27

САЩ са купили от Украйна два изстребителя Су-27, които вече са доставени с транспортен самолет Ан-124, съобщава пишещият по военни въпроси интернет портал Strategy Page. По данни на изданието изстребителите ще бъдат използвани при обучението на американски пилоти, готвещи за евентуалната възможност да срещнат Су-27 в бъдещи въздушни боеве.

Пентагонът планирал освен това да изпробва на тях свое радиолокационно оборудване и средства за електронно заглушаване.

Интересът на САЩ към покупката именно на изстребители от този модел се основава на факта, че техният брой в света постоянно расте. Основни купувачи на самолета са Китай, Индия, Малайзия, Алжир и Венецуела. На въоръжение в различни страни в момента са повече от хиляда Су-27 и неговия модернизиран аналог Су-30, в това число и изстребители, произведени по лиценз в Китай и Индия.

По своите характеристики 33-тонният изстребител е аналогичен на американския F-15, но цената му е приблизително три пъти по-ниска.

В момента руските военно-въздушни сили извършват последни изпитания на "наследника" на Су-27 – изстребителя Су-35. Засега обаче са произведени само 4 самолета от новия тип, при това един от тях при поредния пробен полет на 26 април се разби и изгоря.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?