Вашингтон наложи още санкции на руски фирми заради кибератаки

Вашингтон наложи още санкции на руски фирми заради кибератаки

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи санкции на руски бизнесмени и фирми за извършване на кибератаки и подпомагане на руската армия и разузнаване с други злонамерени действия, предаде Асошиейтед прес.

Финансовото министерство на САЩ заяви, че санкционира пет руски фирми и трима техни ръководни кадри, съгласно приет миналата година закон и президентски указ за наказване на опитите за проникване в американски компютърни системи.

Санкциите включват замразяване на авоари, които са под юрисдикцията на САЩ, и забрана на американски лица да работят със санкционираните. Те са в отговор на редица кибератаки, включително миналогодишната атака "НотПетя", както и заради прониквания в енергийната мрежа на САЩ и в глобални мрежови инфраструктури.

Санкционираните компании са „Диджитал секюрити“ с офиси в Москва и Санкт Петербург и филиалите ѝ „ЕРПСкан“ и „Ембеди“, които имат офиси в Русия, Европа и Израел, както и Института за квантови научни изследвания с офиси в Москва и Санкт Петербург и „Дайвтекносървисиз“ от Санкт Петербург.

Санкционираните физически лица са Александър Лвович Трибун, Олег Сергеевич Чириков и Владимир Яковлевич Кагански, които работят за Дайвтекносървисиз.

Според финансовото министерство на САЩ „Диджитал секюрити“ е предоставила материална и техническа помощ на руската Федерална служба за сигурност, а „Дайвтекносървисиз“ е осигурила подводна екипировка и системи за гмуркане, включително подводница на руски правителствени служби. Те били използвани за следене и прехващане на информация от подводните кабели на морското дъно, по които минава по-голямата част от телекомуникационните данни в света

Споделяне

Още по темата

Още от Свят