Вашингтон настоява за засилване на санкциите срещу Северна Корея

Вашингтон настоява за засилване на санкциите срещу Северна Корея

“Времето за преговори със Северна Корея приключи и Съветът за сигурност трябва да засили санкциите срещу Пхенян заради серията ракетни изпитания“, се казва в позицията на постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, предадоха световните информационни агенции, цитирани ot БГНЕС.

САЩ смятат за безсмислено извънредно заседание на Съвета за сигурност, ако не се приеме резолюция за засилване на санкциите. Ники Хейли смята, че ако се приеме “един слаб документ“, то това ще е “дори по-лошо, отколкото да не се прави нищо, защото това ще изпрати на севернокорейския диктатор сигнал, че международната общност не е готова сериозно да се захване с него“.

Според САЩ Китай носи отговорността за неефективността на действията срещу КНДР.

“Китай трябва да реши дали е готов най-накрая да предприеме такава важна стъпка (за налагане на нови санкции). Времето за преговори приключи. Опасността, която севернокорейския режим представлява за международната общност, вече е очевидна за всички“, се казва в позицията.

В събота КНДР съобщи за успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-14". Полетът е бил на разстояние 998 километра, а максималната височина е достигнала 3725 километра. Ракетата е паднала в Японско море, в изключителната икономическа зона на Япония и само на 150 км западно от остров Хокайдо.

Според японските власти височината на полета в сравнение с предишния ракетен опит на 4 юли се е увеличила с почти 1000 километра, а ракетата се намирала във въздуха е 5 минути повече.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят