Вашингтон не приема Филчев, повтори Брус Джаксън

Правителствени представители в Съединените щати казват, че Никола Филчев е един от хората, за когото те не искат да влиза в страната. Това се знае във Вашингтон, всеки го знае, заяви председателят на Американския комитет за разширяването на НАТО Брус Джаксън в интервю за българската редакция на Би Би Си. Така той потвърди предишно свое изявление, че на главния прокурор е отказана виза за САЩ, защото е корумпиран.

"Тоя Джаксън Брукс е международен шмекер", отговори тогава главния прокурор Никола Филчев, а неговата дясна ръка Спартак Дочев в открито писмо обвини Брус Джаксън, че взема "тлъсти подкупи" и го посъветва да не идва повече в България.

"Поради някакви причини тази група много се вълнува и техните реакции ми напомнят на Брежневата епоха в Москва. Колкото по-голяма е лъжата, толкова по-весело става", коментира Брус Джаксън прокурорския отговор от България.

След като и американският посланик в София увери, че няма опасност Конгресът в САЩ да не ратифицира договора за членство на България в НАТО заради Никола Филчев, днес и Брус Джаксън отстъпи от предишните си твърдения:

"Поради войната и други проблеми американците са толкова развълнувани от новите демокрации и от тяхното писмо, че сенаторите са много щастливи, че тези страни ще са наши съюзници. Но в процеса на ратификация ние ще повдигнем редица въпроси, за да напомним на тези страни, че трябва да продължат реформата, особено в борбата с корупцията и особено в съдебната система, защото за новите демокрации е много важно да имат върховенството на закона".

Запитан не е ли твърде силно да се каже на българското правителство да махне Филчев, защото иначе страната няма да стане член на НАТО, Джаксън отговаря:

"Обикновено вестниците засилват думите, за да могат да се продават - не съм казвал точно това. Аз, разбира се, казах, че неуспехът на съдебната реформа е пречка за надеждите на България. Не мога да кажа, че Сенатът ще пренебрегне този проблем. Сенатът, Европейският съюз и другите международни институции се интересуват от този проблем. Аз съм наистина изненадан, че българите го толерират до този момент".

На въпрос ще направи ли нещо по скандала, свързан с името му, Брус Джаксън казва: "Не, аз имам друга работа. Мисля, че България знае какво трябва да направи, и след случая с "Терем" бяха отстранени хората, които би трябвало да са отговорни. Мисля, че сега нещата са по-добре, и моето послание е само да побързат".

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?