Вашингтон няма план за Сирия за периода след изтегляне на американските войски

бившият специален пратеник на САЩ в международната антиджихадистка коалиция Брет Макгърк

Съединените щати нямат план за Сирия след като бъде изпълнена заповедта на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски, заяви бившият специален пратеник на САЩ в международната антиджихадистка коалиция Брет Макгърк, цитиран от Франс прес.

"Няма план какво ще последва" и това засилва опасностите за американските войски в Сирия, каза Макгърк. Той подаде оставка през декември, след като Тръмп обяви изтеглянето от Сирия.

В интервю за телевизия Си Би Ес Макгърк заяви: "Президентът беше ясен - тръгваме си. И това означава, че нашите войски трябва да имат ясна мисия: изтегляне, и то безопасно изтегляне". Но до този момент ние нямаме план, продължи той. "Това засилва уязвимостта на нашите войски. Това засилва опасностите за нашите хора на място в Сирия и това ще отвори пространство за Ислямска държава".

Бившият специален пратеник на САЩ е на мнение, че партньор като Турция, която е съюзник на САЩ в НАТО, не е в състояние да замести Вашингтон, както твърди Анкара.

"Това не е реалистично", каза Макгърк, според когото ще е трудно да се изтеглят войските и наред с това да се търси формула те да бъдат заместени от партньор, различен от антиджихадистката коалиция.

По-рано Макгърк бе предупредил, че американско изтегляне ще укрепи позициите на сирийския президент Башар ал Асад и ще отслаби влиянието на САЩ, а влиянието на Русия и Иран ще се засили, добавя АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят