Вашингтон обмисля да не пуска в страната американци при подозрение за Covid-19

Вашингтон обмисля да не пуска в страната американци при подозрение за Covid-19

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля евентуална мярка, при която временно няма да се разрешава на американски граждани и постоянно пребиваващи в САЩ да се върнат у дома, ако има подозрения, че те са заразени с коронавирус.

Това потвърди високопоставен представител на властите, цитиран от Ройтерс.

Разработена е проекторазпоредба, която обаче все още не е окончателна и може да се промени. Тя ще овласти правителството да блокира лица, за които може да се предположи, че са носители на Covid-19 или други заразни болести.

От началото на пандемията Тръмп наложи редица ограничения за имиграцията, спирайки част от законната имиграция и позволявайки на граничните власти бързо и без стандартната юридическа процедура да депортират мигранти, заловени на границата.

Според в. "Ню Йорк таймс" все пак, за да забранят на американски гражданин или постоянно пребиваващ в страната достъп до американска територия, властите ще трябва да представят солидни доказателства, че човекът е заразен или е контактувал със заразени.

Изданието не уточнява за какъв срок ще е забраната. При това "Ню Йорк таймс" посочва, че дори ако такава разпоредба влезе в сила, то тя ще се използва в изключително редки случаи и само при обстоятелства, когато бездействието на властите може да застраши обществената безопасност.  

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?