Вашингтон обмисля участието на сръбски войници в мироопазващи мисии

Сръбският премиер Зоран Живкович предложи по време на неотдавнашното си посещение във Вашингтон 1000 войници от Сърбия и Черна гора да участват в международни мисии като стъпка към "стратегическо партньорство" с администрацията на американския президент Джордж Буш, но тази спогодба не е елементарна и администрацията на САЩ все още не е взела решение, пише в. Вашингтон пост.

Сърбия търси у САЩ съюзник, а като компенсация може да предложи да бъде надежден партньор на Балканите, каза сръбският премиер пред Вашингтон пост.

Вестникът посочва, че Живкович, "който идва от страна, която само преди четири години война срещу САЩ", е бил приет сърдечно от съветника на президента Джордж Буш по националната сигурност Кондолиза Райс и американския държавен секретар Колин Пауъл, но американските служители все още обмислят предложението.

Един от редакторите на вашингтонския вестник Джаксън Дил, който определя Живкович като демократ и реформатор, подчертава, че самият премиер обърнал внимание на икономическата нестабилност в Сърбия и Черна гора и на съществуването на престъпни групировки.

По оценка на Дил друг проблем, който затруднява споразумението е, че бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич се крие в Сърбия и Черна гора и не е предаден на трибунала в Хага. Проблем според Дил е също, че не е сигурно, че армията се е реформирала, след войните от предходното десетилетие.

Дил смята, че за САЩ би било доста лесно да отхвърли предложеното партньорство, но, подчертава той, Живкович представлява не само исторически нестабилна част от Европа, но и европейски регион, където е останало още много "недовършена работа за Запада".

Споделяне

Още от Балкани