Вашингтон обвини 12 руснаци в шпионаж преди срещата Тръмп-Путин

Тръмп пита хората на Обама защо не са реагирали преди две години

Вашингтон обвини 12 руснаци в шпионаж преди срещата Тръмп-Путин

Общо 12 руски шпиони са обвинени задочно за пробив на компютърните мрежи на демократите и техния кандидат за президент Хилъри Клинтън по време на последната президентска кампания, съобщи Ройтерс. Специалният прокурор Робърт Мълър повдигна обвиненията три дни преди срещата между американския президент Тръмп и руският му колега Владимир Путин в Хелзинки в понеделник.

До момент това е най-детайлното обвинение от страна на САЩ по повод руската намеса в американскитеизбори.

Тръмп е бил информиран по-рано тази седмица за обвиненията. Вашингтон смята, че 12-те агенти на руското разузнаване са проникнали в компютрите на демократите "в своя официален капацитет", съобщават от министерство на правосъдието.

След това публикували имейлите от кампанията на Клинтън, които предизвикаха скандал по време на кампанията.

Мълър разследва и дали кампанията на Тръмп е работила съвместно с руснаците, както и дали самият президент се е опитал да възпре разследването. Специалният прокурор готви и обвинения срещу няколко бивши кампанийни съветници на президента като Майкъл Флин и Пол Манафорт.

През февруари Мълър повдигна обвинения срещу 13 руснаци и 3 руски компании за намеса в изборите, според която те са използвали анонимни интернет акаунти с пропагандна цел, пътували са до САЩ с цел шпионаж и са организирали политически митинги, преструвайки се за американци.

Руското външно министерство реагира гневно и заяви, че САЩ се опитват да съживят старата и лъжлива история за мнимата намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г..

Москва смята, че целта на Вашингтон е да развали атмосферата преди срещата на високо равнище в Хелзинки.

“Сега влиятелните политически сили в САЩ, които са против нормализирането на отношенията между нашите страни, бързат да изцедят максимално от поредното “нищо“, за което ще се забрави бързо“, коментира руското министерство.

По-късно в събота Доналд Тръмп обяви, че историите с 12-те руснаци са от времето на Барак Обама. Той обясни, че е отправил питане към хората от администрацията на президента (2009-2017) защо не е реагирала на обвиненията през 2016-а година в руската намеса в президентските избори.

"Историите, които чухте вчера за 12-те руснаци са се случили по време на администрацията на Обама, а не на тази на Тръмп. Защо те не са направили нещо по този въпрос, след като президентът Барак Обама е бил уведомен за това от ФБР още през септември и то преди изборите?", написа американският държавен глава в Туитър.

Междувременно Тръмп каза, че предвидената среща с Путин в понеделник продължава по план. Тръмп ще постави въпроса за значителни съкращения на ядрените оръжия на срещата с руския си колега в Хелзинки в понеделник, съобщи Ройтерс.

"Разпространението на ядрени оръжия за мен, е най-големият проблем в света", каза Тръмп след среща с британския премиер Тереза Мей в Лондон.

Според него ще е трудно да постигне съществени сделки с Русия, защото противниците му отново ще кажат, че е твърде проруски настроен."Аз обичам Съединените щати, но обичам да се разбираме с Русия и Китай, и други страни", каза Тръмп.

Споделяне

Още от Свят