Вашингтон официално въведе нови мита за внос на алуминий и стомана

Малмстрьом: ЕС трябва да бъде изключен от новите митнически тарифи

Вашингтон официално въведе нови мита за внос на алуминий и стомана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа разпореждането за налагането на вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия.
Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. Преди Тръмп беше казвал, че промяната в тарифите за тези вносни метали ще обхваща всички страни, съобщиха световните агенции.

На пресконференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като "нападение срещу нашата страна". По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност. "Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите.

Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Но не са известни подробности как ще става това.

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ.

Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели.

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.

Европейският съюз трябва да бъде изключен от въведените нови митнически тарифи на САЩ за стоманата и алуминия, каза тази нощ Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията.

"Ще търсим повече яснота по този въпрос през следващите дни", каза тя, като отбеляза, че ЕС е близък съюзник на САЩ, предаде ДПА.

Малмстрьом добави, че в събота ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Начинът, по който САЩ обявиха високи вносни мита върху стоманата и алуминия, е погрешен, заяви за Би Би Си британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, предаде ДПА.

По думите му новите тарифи са "двоен абсурд" специално за Великобритания, защото тя осигурява едва един процент от вноса на метали в САЩ. Фокс поясни, че в Обединеното кралство се произвежда предимно много висококачествена стомана, която не може да бъде изнасяна в САЩ, тъй като това "просто ще вдигне цените на стоманата там".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят