Вашингтон пак подкани Кофи Анан да изпрати представител в Ирак

Американският държавен секретар Колин Пауъл отново подкани генералния секретар на ООН бързо да назначи свой специален представител за Ирак, предаде Ройтерс.

Кофи Анан беше обещал да назначи нов свой пратеник в Ирак, който да поеме функциите на загиналия през август в Багдад Сержу Виейра ди Мелу. Той бе сред 22-те жертви на атентата срещу централата на световната организация. След този терористичен акт генералният секретар на ООН се поколеба дали да изпрати отново в Багдад персонал на ООН, имайки предвид опасната обстановка там, припомня Ройтерс.

След днешната си среща в Брюксел с министрите на външните работи от ЕС Пауъл изрази надежда, че Кофи Анан в близко бъдеще ще назначи нов специален представител, който да замине за Багдад и да работи в сътрудничество с иракския управляващ съвет по изработването на иракския основен закон и подготовката на
изборите.

Американският държавен секретар каза още, че вярва в способността на коалиционните сили и на създаваната сега иракска армия и полиция да установят контрол върху положението в страната и да подобрят сигурността, предаде АФП. Пауъл открои като важен факт това, бе иракският управляващ съвет се е събрал миналата седмица и е решил да продължава по поетия път.

Американският първи дипломат имаше предвид подписаното в събота споразумение между иракския съвет и ръководената от САЩ коалиционна администрация, в което бе определен графикът за предаване на властта на иракчаните.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?