Вашингтон пази жив спомена за 11 септември, Ню Йорк гледа напред

Вашингтон пази жив спомена за 11 септември, Ню Йорк гледа напред

За първи път от шест години имената на над 2700-те загинали при разрушителните терористични атаки на 11 септември 2001 г. няма да бъдат прочетени на мястото в Ню Йорк, където някога се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център.

Това е знак, че времената се променят. Докато политиците във Вашингтон и участниците в предизборната кампания продължават да пазят спомена жив, нюйоркчани изглеждат готови да продължат напред със своя живот, а не да повтарят поредицата от претенциозни церемонии от предишните години за почитане на паметта на мъртвите.

За тях обаче бе напомнено. Лидерът на стоящата зад нападенията терористична мрежа Ал Каида Осама бин Ладен се появи в петък в първото видеопослание от близо три години, за да призове света да приеме исляма, но без да отправя конкретни заплахи срещу Съединените щати.

Споменът за атаките беше извикан неотдавна от унищожителния пожар, който избухна в изоставената сграда на "Дойче банк" близо до така наречената кота нула в Ню Йорк. Огънят от 18 август отне живота на двама пожарникари и възобнови острия спор между профсъюзите и градските власти за здравето и сигурността на пожарникарите. Пожарът не бе изгасен в продължение на дни и се разнасяше пушек на талази над Долен Манхатън, което опресни спомените за трагедията.

През 2001 г. повече от 300 пожарникари и полицаи загинаха, докато се опитваха да евакуират блокираните в 110-етажните кули близнаци служители, след като два отвлечени самолета се врязаха в сградите. Участниците в спасителната операция продължават да винят градските власти, че не ги е грижа за здравето им и че пестят пари от федерални фондове за подпомагане на физически и душевно пострадалите от терористичните атаки. Съдебните искове от спасители и дори от някои членове на техните семейства все още се гледат.

Трудно ще се забрави гледката на рухващите гигантски кули близнаци, които бяха визитната картичка на Ню Йорк, на изсипващите се тонове азбест, олово, на хвърчащите парчета стъкла и отломки над бягащите хора.

Това, което повечето нюйоркчани искат обаче, е да забравят. Броени дни преди шестата годишнина местните медии повдигнаха трудния въпрос колко предварително подготвени прояви ще са достатъчни за възпоминание на мъртвите.

За първи път от атаките на 2001 г. годишнината се пада през същия ден от седмицата - вторник.

През предишните години почитта към мъртвите бе отдадена на претенциозни церемонии, включващи предизвикващо вълнение четене на имената на всички жертви. Нюйоркски политици и роднини се редуваха при четенето на имената.

Тази година имената пак ще бъдат прочетени, но  церемонията ще се състои в малък парк близо до "Уолстрийт", а не на кота нула, където се строи новата Кула на свободата.

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, отличил се като забележителен лидер през изпълнените с паника часове след атаката, сега е сред фаворитите за кандидатурата на републиканците за предстоящите догодина президентски избори, ще има тази година само ограничена роля, тъй като семействата на жертвите предупредиха да не се придава политически привкус на събитието.

Джулиани не е единственият човек с амбиции за президентския пост, за когото 11 септември остава в центъра на вниманието. За него, но и за сенатора от Ню Йорк Хилари Клинтън спомените и чувствата остават на приоритетно място в дебатите, които водят в цялата страна.

Кандидатът за номинацията на демократите и бивш сенатор Джон Едуардс наскоро провокира Клинтън, когато нарече започнатата след атаките война срещу тероризма "етикет", който президентът Джордж Буш лепи върху всичко, правено от него, за да се оправдава.

Отговорът на Клинтън бе кратък: "Живея с последиците от 11 септември и видях от непосредствена близост ужасните щети, които могат да бъдат нанесени на нашата страна от малка банда терористи, които се стремят да ни натрапят своя начин на живот. Вярвам, че се намираме в по-голяма сигурност отколкото бяхме, но не сме в достатъчна безопасност."

За Джордж Буш 11 септември си остава ключовият момент в неговото президентско управление. Неговите усилия да поддържа намаляващата подкрепа за войната в Ирак и строгите мерки за сигурност в Съединените щати продължават да бъдат облечени във фразеологията на идеологическата борба с ислямския екстремизъм в света след 11 септември.

В Ню Йорк кота нула е предопределена да бъде част от бъдещето на града. Проекти за най-малко три кули са одобрени и са в ход строителни работи, включително на Кулата на свободата, която ще е централният елемент в новия Световен търговски център и ще бъде най-високата кула в света, след като бъде завършена през 2010 г. Тя ще е висока 1776 фута (592 метра). Числото 1776 съвпада с годината, в която са основани Съединените американски щати.

Лари Силвърстийн,  който е наел за 99-годишен срок разрушения при атентатите Световен търговски център, представи миналата седмица подробен архитектурен план за три нови кули. "Преди малко повече от шест години мнозина вярваха, че с Долен Манхатън е свършено като голям финансов център", отбеляза дни преди годишнината председателят на щатското законодателно събрание на Ню Йорк Шелдън Силвър. "Оттогава обаче нашата община преодоля препятствията, справи се с временните неуспехи и откри нови и новаторски методи да запази жива мечтата за цялостно благоустройство."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?