Вашингтон поддържа обвиненията срещу Русия във връзка с химическите атаки в Сирия

Вашингтон поддържа обвиненията срещу Русия във връзка с химическите атаки в Сирия

 Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън поднови в събота във Варшава обвиненията си срещу Русия във връзка с химическите атаки в Сирия - обвинения, отхвърлени от Москва, съобщи Франс прес.

"По повод забележките ми относно Русия и използването на химически оръжия в Сирия поддържам вече казаното", заяви Тилърсън на обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович.

Обвиненията му бяха отправени във вторник в Париж на международен форум за разследване на престъпления с употреба на химически оръжия в Сирия, посочва БТА.

Правителството на Сирия може би все още използва химически оръжия и отговорността за това носи Русия, каза той.
   

На другия ден Кремъл обвини в отговор САЩ, че "замотават" разследвания във връзка с такива случаи.
   

"През последните 24 до 48 часа печатът помести информации от явен източник за използването на хлор като оръжие в Сирия", каза днес Тилърсън.
   

Тези нападения "нарушават всички конвенции, подписани от Русия", продължи той и добави, че тази страна, "съюзничка на Асад", трябва да реагира.

След като пристигна във Варшава снощи, Тилърсън разговаря с президента Анджей Дуда, премиера Матеуш Моравецки и с Чапутович, а после почете паметта на жертвите на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Държавният секретар на САЩ акцентира на пресконференцията върху добрите отношения между Вашингтон и Варшава.

Той заяви, че подкрепя Полша в противопоставянето ѝ срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2" между Русия и Германия, твърдейки, че тръбата ще допринесе Европа да остане "зависима от руския природен газ".

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?