mediapool.bg Ти си това, което четеш

Вашингтон поиска "Ръша тудей" да декларира дейността си

11:35 | 13 септември 2017 | 3 коментара
Американското министерство на правосъдието поиска руската телевизия "Ръша тудей" (РТ) да спази закон, задължаващ всяка организация, представляваща чужда държава, да декларира дейността си пред властите в САЩ, съобщи Франс прес. 
 
С това искане отново се оказва натиск над медия, смятана от Вашингтон за пропаганден инструмент на Москва.
 
Американският клон на руската обществена телевизия е получил писмо от министерството на правосъдието, което го уведомява за задължението да спази закона за регистрация на чуждестранни организации, каза пред АФП говорителката на РТ Анна Белкина.
Този закон е приет през 1938 г. с цел да бъдат идентифицирани източниците на нацистка пропаганда в САЩ. Той изисква всяка организация, представляваща чужда страна, да декларира дейността си пред властите.
 
"РТ консултира адвокатите си, които проучват искането", добави говорителката.
Главната редакторка на РТ Маргарита Симонян публикува декларация в сайта на телевизията, в която осъжда искането на министерството на правосъдието и заявява, че то е доказателство за "войната", която водят САЩ срещу руските медии.
 
РТ често е обвинявана от Вашингтон, че е пропаганден орган на Кремъл, посочва АФП. 
РТ има емисии на английски, испански и арабски и официалното ѝ предназначение е да предлага "алтернативни гледни точки" и да представя руската позиция на зрителите в чужбина, добавя АФП.
Още от Свят