Вашингтон поиска "Ръша тудей" да декларира дейността си

Вашингтон поиска "Ръша тудей" да декларира дейността си
Американското министерство на правосъдието поиска руската телевизия "Ръша тудей" (РТ) да спази закон, задължаващ всяка организация, представляваща чужда държава, да декларира дейността си пред властите в САЩ, съобщи Франс прес. 
 
С това искане отново се оказва натиск над медия, смятана от Вашингтон за пропаганден инструмент на Москва.
 
Американският клон на руската обществена телевизия е получил писмо от министерството на правосъдието, което го уведомява за задължението да спази закона за регистрация на чуждестранни организации, каза пред АФП говорителката на РТ Анна Белкина.
Този закон е приет през 1938 г. с цел да бъдат идентифицирани източниците на нацистка пропаганда в САЩ. Той изисква всяка организация, представляваща чужда страна, да декларира дейността си пред властите.
 
"РТ консултира адвокатите си, които проучват искането", добави говорителката.
Главната редакторка на РТ Маргарита Симонян публикува декларация в сайта на телевизията, в която осъжда искането на министерството на правосъдието и заявява, че то е доказателство за "войната", която водят САЩ срещу руските медии.
 
РТ често е обвинявана от Вашингтон, че е пропаганден орган на Кремъл, посочва АФП. 
РТ има емисии на английски, испански и арабски и официалното ѝ предназначение е да предлага "алтернативни гледни точки" и да представя руската позиция на зрителите в чужбина, добавя АФП.
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?