"Вашингтон пост": Тилърсън се е самоизолирал в Държавния департамент

Рекс Тилърсън, сн. ЕПА/БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е свел до минимум взаимодействието си с централния апарат на ведомството си и с американските дипломати в чужбина, съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. 
 
Според вестника сегашният ръководител на американската дипломация общува само с тесен кръг свои съветници от така наречените политически назначения. Това са хора, които преди това не са работили в Държавния департамент. 
 
Много от дипломатите от кариерата (от по-високите нива) казват, че все още не са се срещали с Тилърсън, а на някои били дадени указания да не се обръщат директно към него и дори да избягват да го гледат в очите, когато се разминават, се казва в материала. 
 
Тилърсън е изолиран, откъснат от бюрократите в Държавния департамент във Вашингтон и по света, отбелязва "Вашингтон пост". 
 
Неговият дистанциран стил на управление предизвиква все по-голяма обърканост сред официалните представители на другите държави, тъй като не могат да разберат каква е позицията на Държавния департамент по ключови въпроси. Този стил всява недоверие сред дипломатите от кариерата от департамента, които си разменяли параноични истории за Тилърсън, често оказващи се неверни, пише вестникът.
 
Според цитирани бивши и настоящи американски официални лица политическите съветници на Тилърсън нямат никакъв външнополитически опит и особено влияние в Белия дом.
 
"Вашингтон пост" посочва, че през цялото време след встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп, в Държавния департамент е бил назначен само Тилърсън.
 
Незапълнени остават всички вакантни места на равнище заместник и помощник държавен секретар. Според неназован съветник на Тилърсън слуховете, че държавният секретар не възнамерява да запълни многото свободни длъжности за помощник държавни секретари не са верни.
 
 
 
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?