"Вашингтон пост": Тръмп е използвал Майк Пенс за оказване на натиск върху Зеленски

Майк Пенс и Доналд Тръмп, сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Американският президент Доналд Тръмп неведнъж е използвал вицепрезидента Майк Пенс за оказване на натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски, пише вестник "Вашингтон пост", като се позовава на сегашни и бивши американски служители.

Тръмп е инструктирал Пенс да не присъства на встъпването в длъжност на Зеленски през май в момент, когато новият украински лидер търсеше признание и подкрепа от Вашингтон, казват служителите. Месеци по- късно американският президент е използвал Майк Пенс да каже на Зеленски, че американската финансова помощ ще бъде замразена във връзка с исканията на САЩ за по-решителни действия срещу корупцията в Украйна.

Предполага се, че по това време (след разговора на Тръмп със Зеленски на 25 юли) от украинска страна вече са си давали сметка, че борбата с корупцията включва и разследване срещу бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и сина му Хънтър.

Близки до Пенс служители твърдят, че той не е знаел за опитите на Тръмп да окаже натиск върху Зеленски за намирането на информация, неблагоприятна за Джо Байдън и Хънтър Байдън. Според близките до вицепрезидента Пенс служители Пенс се е срещнал със Зеленски във Варшава на 1 септември без да е чел (или поне без да е чел цялата) стенограма от разговора на Тръмп със Зеленски от 25 юли.

Служители на Белия дом твърдят, че Пенс вероятно е получил на 26 юли детайлните бележки за разговора на Тръмп със Зеленски. Дългият пет страници документ също така трябва да е бил сред материалите, които Пенс е взел със себе си, за да се подготви за срещата със Зеленски във Варшава.

На срещата във Варшава Пенс е казал на Зеленски, че стотиците милиони долари американска помощ за Украйна няма да бъдат отпуснати заради недостатъчните усилия на Украйна в борбата с корупцията. Той също така е подчертал недоволството на Доналд Тръмп от това, че, според президента на САЩ, Европейският съюз не прави достатъчно за предоставянето на помощ на Украйна.

Към този момент Зеленски вече е разговарял с Тръмп и е знаел за неговите искания. Пенс не е споменал пред Зеленски името на Байдън и не е говорил за разследването срещу компанията "Бурисма". Според бивши служители акцентът, поставен от Пенс върху борбата с корупцията, вероятно е бил интерпретиран от Зеленски като намек по този въпрос, независимо дали Пенс е имал за цел това или не.

Високопоставен правителствен служител заяви, че Пенс не е бил сред служителите на Белия дом и Държавния департамент, които са слушали разговора на Тръмп със Зеленски на 25 юли, станал причина за разследване срещу Тръмп, което може да доведе до импийчмънт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?