"Вашингтон пост": Тръмп ненавиждал Украйна от първите си дни в Белия дом

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп изпитвал ненавист към Украйна, която датирала почти от началото на пребиваването му в Белия дом, пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на висши съветници на президента, както и на показанията на дузина свидетели, дадени пред Камарата на представителите в рамките на разследването за импийчмънт на президента.

Откакто преди месец започнаха изслушванията на свидетели в Камарата на представителите, една тема се появява в почти всички разкази на изслушаните досега дузина свидетели, а именно непоклатимата ненавист на Тръмп към Украйна, която датира от най-ранните му дни в Белия дом, отбелязва изданието.

През май водещи съветници на Тръмп се срещнали с него в Овалния кабинет на Белия дом, решени да го убедят, че новият украински лидер е съюзник, който заслужава американската подкрепа.

Едва-що започнали да излагат аргументите си, Тръмп дал воля на чувствата си, разказват настоящи и бивши американски представители, запознати с развоя на тази среща. Те казват, че според Тръмп цялото украинско ръководство е било в сговор с демократите, за да се подкопае кандидат- президентската му кампания през 2016 г. Министърът на енергетиката Рик Пери уверил Тръмп тогава, че новият украински президент Володимир Зеленски е различен, че е реформатор от едно и също тесто като Тръмп, че дори е цитирал Роналд Рейгън в речта си, която произнесе, когато положи клетва и на която тримата американски съветници са присъствали.

Но колкото повече тримата настоявали, толкова повече Тръмп упорствал. "Те са ужасен, корумпиран народ", казал им той, визирайки украинците.

Неприязънта на Тръмп към Украйна била толкова дълбока, че високопоставени американски представители, участващи във формирането на политиката спрямо Украйна, решили, че единственият начин това да бъде преодоляно е чрез среща на Тръмп със Зеленски, на която той да види колко харизматичен политик е новият украински президент, че той се радва на народната подкрепа и заслужава и американската подкрепа, разказва пред Конгреса Кърт Волкър, бивш американски специален съветник на Украйна. Американски и украински представители организирали подобна среща месеци наред.

Волкър си спомня още, че преди срещата на Тръмп с предшественика на Зеленски - Петро Порошенко преди две години в ООН в Ню Йорк, американският президент засипал Волкър с негативните си виждания за Украйна, намеквайки, че тя не била "истинска страна", че винаги е била част от Русия и че е "напълно корумпирана", посочва в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

В администрацията на Тръмп висшите съветници дискутирали причините за тази ненавист. Някои твърдели, че Тръмп виждал в Украйна пречка за по-добри американски отношения с руския президент Владимир Путин.

По времето на срещата на Тръмп с Порошенко американският президент месеци наред отлагал одобряването на продажба на оръжия за Украйна въпреки препоръките на водещите си съветници, на които заявил, че всички му казвали да не го прави, защото това цяло да разгневи Русия. Накрая продажбата била одобрена през декември 2017 г.

Според някои от съветниците на Тръмп Украйна е слаба, обхваната от война и отчаяно нуждаеща се от американска подкрепа, като в замяна може малко да предложи на Тръмп, чиято външна политика промени фокуса си и е насочена към американския търговски дефицит.

Гордън Съндланд, донор за кампанията на Тръмп, който сега е дипломат и американски представител в ЕС, смята, че ключова роля за промяната на мнението на Тръмп за Украйна бил Рудолф Джулиани, който открито обвинил Украйна в корупция и намеса в изборите през 2016 г.

Американски представители освен това спорят какъв е най-добрият начин да бъде убеден Тръмп във важността на Украйна за американската политика.

Моли Монтгомъри, която беше заместник-началник на канцеларията на вицепрезидента Майк Пенс, казва, че много американци чувстват, че трябва да подкрепят силно Украйна, която се бори в защита на ценностите, смятани от американците за фундаментални, но допълва, че е ясно, че Тръмп не иска да споделя тази емпатия и че по принцип той е по-привлечен от по-могъщата страна във всеки диспут.

От първите си дни като президент Тръмп освен това даде ясно да се разбере, че не може да бъде търпелив със съюзи или с нещо, което ангажира САЩ в защита на по-слаб съюзник. Той не веднъж постави въпроса за полезността на НАТО и упрекна европейците, че не допринасят повече за общата отбрана.

Повечето американски представители са съгласни и с това, че гневът на Тръмп спрямо Украйна е свързан с изборите от 2016 г. и с чувството му, че Украйна е отговорна за унизителния крах на Пол Манафорт, бившия ръководител на предизборната кампания на Тръмп.

Други представители припомнят, че по онова време е имало конспиративни теории, според които украинците по някакъв начин са работили с кампанията на Клинтън, която беше съперник на Тръмп на изборите през 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?