Вашингтон предупреди, че търпението му към Техеран не е неизчерпаемо

Говорителят на държавния департамент Нед Прайс

Търпението на САЩ в очакване Иран да се върне в дискусиите за ядреното споразумение от 2015 г. не е безгранично, заяви говорителят на държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.

Търпението ни не е неограничено, но смятаме, и президентът беше съвсем ясен по този въпрос, че най-ефективният начин да се гарантира, че Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие, е чрез дипломация, отбеляза Прайс.

Преди дни президентът Джо Байдън каза, че приема поканата на европейците за бъдеща неофициална среща с Иран и другите страни (Китай, Франция, Великобритания, Русия и Германия), подписали споразумението от 2015 г., което целеше да попречи на Техеран да се сдобие с ядрена бомба. Оттогава обаче няма реакция от страна на иранските власти, припомня Франс прес.

Чакаме отговора на Иран на европейската покана, каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

Искаме да обсъдим подробностите за въпросите, по които може да се преговаря в бъдеще, с партньорите ни, каза Прайс. Той обаче отказа да обвърже връщането в споразумението с освобождаването от Иран на задържаните американски граждани.

Множество влиятелни републиканци призоваха Джо Байдън САЩ да не се връщат в споразумението, докато не бъдат освободени несправедливо задържаните в Иран американци.

Споделяне

Още от Свят