Вашингтон предупреди за "дъга на нестабилност“ в европейската периферия

Берлин: Европа вече не може да разчита на САЩ за отбраната си

Вашингтон предупреди за "дъга на нестабилност“ в европейската периферия

Американският военен министър Джеймс Матис предупреди, че вижда "дъга на нестабилност“ в европейската периферия и призова съюзниците от НАТО да дадат своя справедлив принос към колективната отбрана.

"Ние всички виждаме, че нашата общност от нации е под заплаха на няколко фронта, докато дъга на нестабилност бива изграждана в периферията на НАТО и отвъд“, заяви Матис, обръщайки се към годишната Международна конференция по сигурността в Мюнхен.

Той посочи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп напълно подкрепя НАТО, но смята, че е необходимо трансформиране на алианса.

"Тръмп изрази пълна поддръжка на НАТО и се придържа към идеята за изменение на НАТО, за да може той да съответства на необходимостите на днешния ден“, каза той.

По думите му алиансът трябва да обсъжда новите заплахи пред себе си и да действа като едно цяло.

"Трябва внимателно да се отнесем към източниците на нестабилност, които възникват на границите на нашия алианс и да направим това решително“, призова Матис.

Той също така заяви, че в бъдеще НАТО трябва да се съсредоточи върху противопоставяне на киберзаплахите и тероризма.

Матис каза още, че връзката между Европа и САЩ е "най-силната защита“.

"Трансатлантическата връзка остава нашата най-силна защита срещу нестабилността и насилието“, посочи той.

Берлин: НАТО не може да разчита само на Вашингтон за отбраната си

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен от своя страна посочи, че Европа вече не може да разчита само на Вашингтон за въпросите, свързани със сигурността и трябва да полага по-активни усилия за разпределение на натоварването в сферата на отбраната.

"Ние обикновено разчитаме на нашите американски приятели. Този подход е недостатъчен“, каза тя и допълни, че "никой няма да реши нашите проблеми“.

"Не може да има политика на еднакво разстояние от съюзниците и от тези, които открито поставят под въпрос нашите ценности, нашите граници и международните закони. Това означава, че трябва да гоним надеждни отношения с Русия, вместо да водим двустранни преговори през главите на партньорите ни“, заяви тя.

САЩ да не дестабилизират ЕС

Фон дер Лайен предупреди Вашингтон и за това, че някои действия на американската страна могат да навредят на целостта на Европа.

"Нашите американски приятели знаят добре, че вашият тон спрямо Европа и НАТО има директно влияние върху единството на нашия континент“, каза тя.

"Стабилен Европейски съюз също е в американски интерес, както и силен, единен и целеустремен НАТО“, допълни тя в очевидна критика към позицията на американския президент Доналд Тръмп, който похвали решението на Великобритания да напусне ЕС.

Продължавайки острия тон спрямо Вашингтон, германският министър заяви, че международната кампания срещу тероризма, включително и срещу "Ислямска държава“, не трябва да се превръща във война срещу мюсюлманите и исляма.

“Ние трябва да внимаваме тази борба да не се превърне във фронт срещу исляма и мюсюлманите. В противен случай има риск да се закопаем в един дълбок гроб, в който насилието и терора само ще нарастват. Вместо това трябва да търсим партньорство със сходни по мислене мюсюлмански и арабски държави“, каза тя.

Министърът също така заяви, че САЩ трябва да осъзнават своята международна отговорност.

"Светът се нуждае от Америка, която осъзнава своята международна отговорност“, каза тя.

Споделяне

Още от Свят