Вашингтон прие проект за нови санкции срещу Пхенян заради ядрената му програма

Вашингтон прие проект за нови санкции срещу Пхенян заради ядрената му програма

Сенатът на САЩ прие законопроект за нови санкции срещу Северна Корея заради ядрената ѝ програма, състоянието на човешките права и дейностите ѝ срещу киберсигурността, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Камарата на представителите прие подобен документ миналия месец, но разликите между двата текста се очаква да бъдат изгладени бързо и той да бъде изпратен на президента Барак Обама за подписване. 

Сенаторите гласуваха единодушно законопроекта, който прави задължителни повечето съществуващи вече санкции срещу всяко физическо лице или компания, помагаща на режима в Пхенян в придобиването на материали за производство на оръжия за масово поразяване, пране на пари, производство на фалшиви стоки и търговия с наркотици.

В текста се налага забрана върху доставките на луксозни стоки в КНДР и се предвиждат санкции срещу нарушителите на човешките права в страната, както и за незаконната дейност на Пхенян в киберпространството. 

Подкрепата за законопроекта беше толкова голяма, че двама републиканци, борещи се за президентската номинация, Тед Круз и Марко Рубио, оставиха кампаниите си, за да отидат във Вашингтон да гласуват, отбелязва Ройтерс. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят