Вашингтон притиска Багдад заради подкрепяните от Техеран милиции

Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди

Изненадващата визита на държавния секретар Майк Помпейо в Багдад този месец се състоя, след като разузнаването на САЩ показа, че подкрепяни от Иран шиитски милиции са разположили ракети край бази на американски войници, твърдят два източника от службите за сигурност на Ирак. Той е казал на високопоставени иракски представители да установят контрол върху милициите, които засилват властта си в Ирак и сега са част от неговия апарат за сигурност, казват източниците. Ако не, САЩ щели да отговорят със сила.

Докато напрежението между Вашингтон и Техеран се засилва, Ирак се озовава под натиска и на съседния Иран, чието регионално влияние нараства през последните години, и на Съединените щати. "Посланието от американците е ясно. Те искат гаранции, че Ирак ще спре заплахата от тези групи за интересите на САЩ", казва високопоставен иракски военен източник, запознат с посещението на Помпейо. "Те /американците/ казват, че ако САЩ бъдат нападнати на иракска земя, те ще предприемат действия да се защитят, без да координират с Багдад".

Държавният департамент на САЩ отказа да коментира подробности за дискусиите на Помпейо. След посещението той каза: "Не искаме никой да се намесва в тяхната страна /Ирак/ и да атакува друга страна вътре в Ирак".

Вторият източник от иракските служби за сигурност каза: "Комуникации, засечени от американците, показват, че някои милиции са се предислоцирали, за да заемат подозрителни позиции, което американците смятат за провокации". На иракчаните е било казано, че на всяка заплаха от такива групи "ще бъде реагирано със сила от американците", добави той.

Във вторник премиерът на Ирак Адел Абдел Махди каза пред репортери, че иракската страна не е забелязал "придвижвания, които представляват заплаха за когото и да било. Ние заявихме това ясно на американците - правителството изпълнява задълженията си да защитава всички".

Напрежението между Вашингтон и Техеран се засили по-рано този месец, когато правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп задълбочи натиска със санкциите, като отмени освобождаването от санкции за държави, които купуват ирански петрол - част от усилията за намаляване на регионалното влияние на Иран. Освен това миналата седмица правителството обяви, че изпраща допълнителни военни сили в Близкия изток.

"Психологическа война"

Ирак трудно ще установи контрол върху подкрепяните от Иран милиции. Тези военизирани подразделения са формално част от иракските сили за сигурност, но действат почти независимо, подкрепени от свързани с Иран политици и увеличават икономическата си власт. Говорители на две подкрепяни от Иран военизирани групи казват, че те нямат планове да нападат сили на САЩ и че да се говори за заплахи било "психологическа война" от страна на Вашингтон.

Съединените щати казват, че Иран е най-голямата заплаха за мира в региона. Те искат да отслабят военизираните групи, които са разширили влиянието си върху територия, разпростряла се до Сирия и Ливан; искат също Ирак да намали зависимостта си от износа на ирански природен газ. Иран възприема Ирак като важна връзка със света предвид санкциите на САЩ и анализатори казват, че позиционирането на проирански сили и ракети е признак, че Техеран се готви най-малкото да заплаши Съединените щати с насилие.

Източниците от иракските служби за сигурност казват, че представители на САЩ и Ирак са обсъдили разполагането на подкрепяни от Иран милиции по сирийската граница, където войници на САЩ помагат в борбата срещу "Ислямска държава". Миналата седмица Помпейо каза: "Ние приканихме иракското правителство да постави всички тези сили под централен иракски контрол".

Групите казват, че вече се подчиняват на заповедите на иракската държава и не планират атаки срещу интереси на САЩ. "Американските твърдения са неоснователни. Те ни напомнят за голямата лъжа за оръжията за масово унищожени в Ирак", казва Лайт ал Атари, говорител на подкрепяната от Иран група "Асайб ал Хак" по повод на претекста за инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г.

"Народните сили за мобилизация" - обединението на предимно шиитски милиции - наброява около 150 хиляди мъже. Сега в Ирак има около 5200 войници на САЩ, чийто максимален брой бе 170 хиляди в годините след инвазията. Анализатори казват, че разполагането на ракети от милиции, подкрепяни от Иран, вероятно цели отправяне на символична заплаха за Съединените щати, а не реален план за тяхното използване. Професор Тоби Додж от "Лъндън скул ъв икономикс" казва, че в миналото Иран е разполагал такива оръжия с цел "леко да сплаши Америка в Ирак, когато усеща, че Америка се стреми да заплаши интересите на Иран".

Икономическа власт

Някои наблюдатели смятат, че икономическият натиск върху Иран ще има по-голямо въздействие от военни действия. Помпейо каза, че в Багдад е обсъждал "суровия петрол и природния газ и начините, по които тези проекти да бъдат придвижени напред бързо" - намек за усилията да се намали зависимостта на Ирак от ключовия внос на ирански енергийни източници. Той прикани Ирак да подпише договаряните петролни и енергийни сделки с американски компании, казват двама служители в енергийни компании. Американският енергиен гигант "Дженерал електрик" се стреми да участва в схема за 14 милиарда долара за разработване на електрическа инфраструктура, а Ирак е близо до подписване на контракт за петролна инфрастуктура на стойност 53 милиарда с участието на "Ексън мобил".

Това е другият начин, по който САЩ се опитват да притиснат Иран, главният доставчик на електричество за Ирак, и да принудят Ирак да избира между Вашингтон и Техеран като свой главен съюзник, казва Ренад Мансур, изследовател в "Чатъм хаус". "САЩ отиват при иракските лидери и казват: вие сте или с нас, или с тях", казва Мансур. По думите му "иракчаните са казали: защо да не сме съюзници и с двамата? Обаче американците нямат интерес от това, а мисля иранците също".

Западен дипломат предупреди за опасността от сериозна ескалация. "Атмосферата вече не е приятелска и изглежда Белият дом не го е грижа дали Ирак ще стане косвена жертва", казва дипломатът.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят