Вашингтон призна, че АНС е следяла незаконно електронна кореспонденция

Два месеца след първите разкрития на Едуард Сноудън правителството на Барак Обама призна, че между 2008 и 2011 г. Агенцията за национална сигурност (АНС) е нарушила закона, прехващайки електронна кореспонденция на американски граждани, които нямали връзка с тероризма.

Правителството на САЩ разсекрети документи, сред които решение на секретен съд в 85 страници от октомври 2011 г., с което на АНС се нарежда да прекрати програма за следене на интернет комуникации в американските оптични мрежи, съобщи Франс прес.

 АНС е събрала много голямо количество кореспонденция, защитена от четвъртата поправка в конституцията, посочва в решението си съдия Джон Бейтс от Съда за следене на чуждите разузнавания (FISC), имайки предвид поправката, която защитава американците от необосновано претърсване и следене.

След реформите от времето на президента Джордж Буш Съдът за следене на чуждите разузнавания разрешава подслушванията и одобрява или отхвърля програмите на АНС за следене.

Прилаганата между 2008 и 2011 г. програмата е събрала не по-малко от 56 000 имейла на американски граждани, при положение че американското законодателство изисква индивидуална заповед, когато следенето се отнася до американци или чужди граждани, намиращи се на територията на САЩ.

Събирането на тази информация е следствие от технически проблем, а не превишаване на правомощията от страна на АНС, обясни в телефонна пресконференция вчера представител на разузнаването, пожелал анонимност.

Представители на разузнаването отбелязаха, че имейлите били следени при изпълнение на програма, чиято мишена била електронната кореспонденция между заподозрени в тероризъм чужди граждани, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Според източниците и съгласно съдебния документ, разпространен от правителството, АНС решила да "прочисти" материала, след като установила, че той е събран вследствие на грешка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?