Вашингтон размрази военна помощ за Египет от 195 млн. долара

Вашингтон размрази военна помощ за Египет от 195 млн. долара

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да размрази военна помощ за Египет в размер на 195 милиона долара, която бе задържана заради безпокойства за състоянието на човешките права в страната, съобщи пожелал анонимност представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Средствата са предвидени за закупуване на произведено в САЩ военно оборудване.
Със сегашното решение се признават "стъпки, които е предприел Египет през последната година в отговор на конкретни безпокойства на САЩ" и в дух на укрепване на партньорството с Египет, казва източникът.

Един от поводите за безпокойството на Вашингтон беше нов закон за регулиране дейността на неправителствените организации, който бе сметнат за средство за смълчаване на инакомислещи.

Служителят на Държавния департамент не уточни какви мерки е взел Египет да успокои безпокойствата на САЩ за човешките права, но посочи, че причината за деблокиране на помощта е отчасти да се запази двустранното сътрудничество в областта на сигурността.

В последния си доклад за състоянието на човешките права в света, който бе публикуван през април, Държавният департамент изрежда редица нарушения на правата на човека в Египет като изтезания, ограничения над свободата на словото, правителствен контрол над неправителствените организации и използването на военни съдилища за съдене на цивилни.

Споделяне

Още от Свят