Вашингтон разполага с все по-малко варианти за действие във Венецуела

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо

След провалил се опит за бунт срещу венецуелския президент Николас Мадуро, САЩ отново прибегнаха до заплахата с военна намеса, но списъкът с опции на Вашингтон намалява пред лицето на една ситуация, която заплашва да се влоши.

Ръководителят на американската дипломация Майк Помпейо заяви вчера, че президентът Доналд Тръмп е готов при необходимост да предприеме военна намеса във Венецуела. В страната избухнаха ожесточени сблъсъци след като предния ден се разбунтуваха група войници, подкрепящи опозиционния лидер Хуан Гуайдо, признат като временен президент от петдесетина страни, включително САЩ.

"Военна намеса е възможна. Ако е необходимо, САЩ ще направят точно това", каза държавният секретар.

"Бихме предпочели мирно предаване на властта във Венецуела с оттегляне на Мадуро и произвеждане на нови избори, но президентът (Тръмп) ясно даде да се разбере, че след един определен момент трябва да умеем да вземаме решения", добави Помпейо. "Той е готов да направи това, което се наложи".

Шефът на Пентагона Патрик Шанахан отмени вчера в последния момент планирано посещение в Европа, посочвайки като причина събитията във Венецуела.

Но според Майкъл Шифтър, председател на анализаторския център Интерамерикански диалог, защитаващ демокрацията в Латинска Америка, последните събития напомнят на провалилия се опит на Гуайдо да докара международна помощ във Венецуела през февруари.

"Очевидно е, че опозиционните сили подцениха способността на Мадуро да задържи властта и способността му да се съпротивлява на натиска на улицата", посочва Шифтър, според когото заплахите на Тръмп да прибегне към сила са "неефикасни и често контрапродуктивни".

"Тази политика изглежда се движи по-скоро от прищевки, отколкото от стратегическа мисъл", добавя той.

Натиск

От три месеца насам американските власти водят офанзива на всички фронтове, за да засилят натиска върху Николас Мадуро, като редуват предупреждения към последните поддръжници на венецуелския социалистически президент с призиви към лидерите в Каракас да дезертират.

Вашингтон наложи много тежки финансови санкции на режима на Мадуро, включително ембарго върху венецуелския петрол, на който САЩ са основни купувачи.

Но според Тед Гален Карпентър от консервативния център за анализи Института Катон, военните остават основни поддръжници на президента Мадуро и Вашингтон е бил изненадан да види каква рядкост са случаите на дезертьорство след дипломатическото признаване на Хуан Гуайдо.

Администрацията на Тръмп "непрестанно намира извинения, за да оправдае факта, че Мадуро е все още на власт, предимно като преувеличава силно ролята на Русия и Китай", обяснява този експерт.
Вчера Помпейо се обади на руския външен министър Сергей Лавров, за да му каже, че Москва "дестабилизира" Венецуела и да поиска отново от Русия да спре да подкрепя Мадуро.

Но руският министър в отговор осъди "вредното влияние" на САЩ във Венецуела и "намесата на Вашингтон във венецуелските дела", съобщи Москва.

Няколко републикански конгресмени призоваха Доналд Тръмп да демонстрира военната мощ на САЩ, за да принуди Николас Мадуро да се оттегли.

Сенаторът от Флорида Рик Скот, в чийто щат има значителна венецуелска общност, оказва натиск върху президента да използва армията за изпращане на международната помощ, която президентът Мадуро отказва.

Конгресмен републиканец от Индиана, Джим Банкс, предложи вчера разполагане на военноморски и сухопътни сили около Венецуела, "не за да провокираме с насилие, а за да предупредим твърдо", че "чуждестранната намеса в нашето полукълбо няма да бъде толерирана".

Също като Айвън Бриско, директор на отдела за Латинска Америка на Международната кризисна група, повечето експерти обаче не приемат сериозно заплахите на администрацията на Тръмп с военни операции срещу страна, която американците не смятат за риск за своята сигурност.

"Може да ни повтарят, че военният вариант е на масата, но тъй като все още не е бил използван и нищо не показва, че разрешава проблеми, мисля, че правителството на Мадуро може да смята това за блъф", смята той.  

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят