Вашингтон санкционира 4 китайски и руски компании за подкрепа на иранската ядрена програма

Вашингтон санкционира 4 китайски и руски компании за подкрепа на иранската ядрена програма

Ръководителят на американската дипломация обяви налагането на нови икономически санкции срещу четири китайски и руски компании, обвинени в подкрепа на развитието на иранската ядрена програма, съобщи Франс прес.

САЩ наложиха санкции на четири компании в Китай и Русия заради подкрепата им за иранската ядрена програма, написа в Туитър американският държавен секретар Майк Помпейо.

В сряда Вашингтон наложи наказателни мерки на две базирани в Китай компании, Chengdu Best New Materials ("Чънду Бест Ню Матириълс") и Zibo Elim Trade ( Зибо Елим Трейд"), като и на две компании, базирани в Русия, Nilco Group ("Нилко Груп") и Joint Stock Company Elecon ("Джойнт Сток кампъни Елекон").

Тези компании, обвинени, че са "доставяли съвременни технологии и оборудване за иранската ракетна ядрена програма", ще се сблъскат с ограничения при получаването на помощ и износа си за период от две години, уточни в комюнике американският Държавен департамент.

Ще продължим да използваме всички санкции, с които разполагаме, за да попречим на Иран да увеличи ядрения си капацитет, подчерта Помпейо.

През 2018 г. американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от международното споразумение, подписано три години по-рано с Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрено оръжие, с аргумента, че то е недостатъчно обвързващо.

Тръмп наложи още по-тежки американски санкции на ислямската република в рамките на политика на "максимален натиск".

Оттогава САЩ са решени да санкционират всяка държава или чуждестранна компания, които не зачитат техните ограничителни мерки.

Споделяне

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?