Вашингтон се оплака от нова руска провокация в Балтийско море

Вашингтон се оплака от нова руска провокация в Балтийско море

Американското министерство на отбраната изрази своето “безпокойство“ от действията на руската военна авиация над Балтийско море, съобщи БТА в събота. На 29 април американски разузнавателен самолет Ар Си-15, изпълняващ обичаен полет в международното въздушно пространство над Балтийско море, е бил прихванат от руски Су-27, съобщиха от Пентагонът.

САЩ предупредиха, че подобни инциденти могат да доведат до “ненужно изостряне на напрежението в двустранните отношения“.

“Руският самолет е действа опасно и непрофесионално“, обяви говорителят на Пентагона подполковник Мишел Балданза.

"Прихващането е станало само няколко седмици, след като руски самолет се доближи опасно до ескадрения миноносец на американските военноморски сили “Доналд Кук" в Балтийско море“, припомни Балданза.

Тя добави, че за последната година е имало немалко други инциденти с руски самолети, които са прелитали опасно близо до американски самолети и кораби, и поради тази причина САЩ виждат повод за сериозно безпокойство.

"Американският самолет е бил в международното въздушно пространство и не е влизал на руска територия", отбеляза Балданза. Тя заяви, че "въздушно прехващане като това" може да доведе до печални последствия за екипажите на двата самолета.

"И което е по-важно, опасните и непрофесионални действия на един пилот могат да предизвикат ненужно изостряне на напрежението в двустранните отношения", подчерта говорителката на Пентагона.

Руски изтребител Су 27 е извършил така наречената фигура от висшия пилотаж "бъчва" над американски разузнавателен самолет в международното въздушно пространство над Балтийско море, съобщи по-рано СиЕнЕн. Медията посочи, че руският самолет е минал на около 30 м от американския.

Споделяне

Още от Свят