Вашингтон се стреми да поддържа диалога със Северна Корея

Вашингтон се стреми да поддържа диалога със Северна Корея

САЩ се опитват да поддържат дискусиите с Пхенян за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, при все че има данни, според които КНДР продължава да развива ядрената и балистичната си програма, отбелязват експерти, цитирани от Франс прес.

Според американските разузнавателни служби, цитирани от "Вашингтон пост", сателитни снимки показват, че Северна Корея конструира "една, може би две" нови ракети в голям изследователски комплекс в Санумдон край Пхенян. Там бе произведена първата севернокорейска ракета, способна да достигне източното крайбрежие на САЩ.

В отговор на запитване Пентагонът заяви, че "не коментира въпроси на разузнаването".

Разкритията обаче бяха направени няколко дни, след като шефът на американската дипломация Майк Помпейо призна на изслушване в Конгреса, че Пхенян все още произвежда ядрени материали - а месец и половина преди това Доналд Тръмп бе заявил в Туитър след историческа среща с Ким Чен-ун, че Пхенян "вече не представлява ядрена заплаха".

Според Хари Казианис от консервативния аналитичен Център за националните интереси новините не са изненадващи, тъй като севернокорейският лидер само превръща в дела онова, което винаги е заявявал.

"Това изобщо не ме смайва", посочи Казианис пред АФП. Ким Чен-ун "го написа черно на бяло: севернокорейците ще произвеждат масово ракети и ядрени оръжия", добави той.

На срещата с Тръмп в Сингапур на 12 юни Ким Чен-ун съвсем не обеща публично да спре работата на севернокорейските обекти, произвеждащи ракети. Ангажира се само "да полага усилия за" премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров.

И най-вече не пое задължение да се разоръжи едностранно.

Както изтъква Джоуел Уит, основател на авторитетния сайт 38 North, няма нищо чудно държава, водеща преговори, да продължи дейността си до последния момент. Той припомня, че срещата Тръмп-Ким приключи с подписване на изявление, а не на споразумение.

"Започнат ли подобни преговори, страните не спират всяка дейност, за да изчакат развитието на нещата. Те продължават да работят по програмите, докато се стигне до резултат. Точно както става сега", обясни той пред АФП.

Преди няколко дни сайтът 38 North разпространи сателитни снимки, показващи, че Северна Корея е започнала да демонтира инфраструктурата на Сохе - основния си полигон за изстрелване на спътници, предполагаемо използван като опитен полигон за междуконтиненталните ѝ балистични ракети.

Натиск върху Вашингтон

Но според Брус Бенет от изследователския център "Ранд корпорейшън" заснетите от сателити действия на Пхенян в ядрени обекти в страната издават стремежа на Северна Корея да упражни натиск върху Вашингтон, за да издейства постепенно вдигане на международните санкции, парализиращи икономиката ѝ.

"Севернокорейците са наясно, че ги следим", посочи той пред АФП. Те "искат поетапно смекчаване на санкциите, щом прекратят една или друга дейност", добави специалистът. И напомни, че САЩ настояват санкциите да бъдат вдигнати, едва когато премахването на ядрените оръжия приключи изцяло.

Тази седмица Помпейо заминава за Сингапур, където започват срещи на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). И според високопоставен служител от Държавния департамент американският държавник ще поиска азиатските страни да запазят в сила санкциите срещу КНДР, за да се откаже тя от ядрените си оръжия.

"Всички страни-членки на ООН трябва да прилагат санкциите, предвидени в резолюциите на Съвета за сигурност", подчерта във вторник високопоставеният служител, пожелал анонимност. Неотдавна САЩ бяха изразили недоволство във връзка с поотслабналия натиск, по-специално откъм Китай и Русия.

Помпейо не изключи възможността за двустранна среща със севернокорейския си колега, за да продължат преговорите за разоръжаване.

По БТА

Споделяне

Още от Свят