Вашингтон в очакване на нови антирасистки протести

Тръмп заплаши кмета на американската столица с още повече военно присъствие

Сн. ЕПА/БГНЕС

Хиляди се очакват да се стекат по улиците на американската столица Вашингтон, за да се включат в демонстрация срещу полицейското насилие.

В очакване на протестиращите улици в централната част ще бъдат затворени за автомобили в шест часа сутринта местно време.

В писмо до президента Доналд Тръмп кметът на Вашингтон Мюриел Баузър поиска изтегляне на военното присъствие от столицата, след като по-рано беше изпратена военна полиция в отговор на протестите.

Военизираната ответна реакция доведе до остри критики с довода, че така ситуацията се влошава.

Катализатор за демонстрациите бе смъртта на Джордж Флойд - невъоръжен афроамериканец, който загина по време на арест в Минеаполис.

В отговор президентът на Съединените щати Доналд Тръмп намекна, че ще разреши използването на въоръжена сила във Вашингтон, ако кметът на столицата Мюриъл Баузър "не се отнася добре" към Националната гвардия, която помага за контролирането на протестите.

"Некомпетентният кмет на Вашингтон Мюриъл Баузър, чийто бюджет е напълно извън контрол и непрекъснато се обръща към нас за раздаване на подаяния, сега се бори с Националната гвардия, която я спаси от голямо затруднение през последните няколко нощи. Ако тя не се отнася добре с тези мъже и жени, тогава ще доведем друга група мъже и жени!", написа Тръмп в Туитър.

Говорителят на Белия дом Хоган Гидли заяви, че решението за позоваване на Закона за бунтовете от 1807 година за разполагане на войска в цялата страна и за потушаване на продължаващите граждански протести, е единствено от компетенциите на президента Тръмп.

Междувременно в знак на солидарност с протестиращите в петък Баузър преименува улица в близост до Белия Дом като я нарече Black Lives Matter Plaza.

Именно там в следобедните часове в отсъствие на гвардейци и федерална полиция стотици, сред които танцьори и просто празнуващи хора на фона на музика създадоха фестивална атмосфера.

В същото време полицията в  американския град Минеаполис съобщи, че няма повече да използва методи за задържане с притискане на  артерии, като това, което направи полицаят, причинил смъртта на Джордж Флойд миналия месец.

Това е решение на градския съвет в Минеаполис.  Губернаторът на Калифорния заяви, че слага край на обучението в подобни техники.

Полицаят  Дерек Човин и тримата му колеги , наблюдавали как той притиска врата на Флойд, са обвинени в убийство. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?