"Вашинтон пост": Колко норми могат да бъдат нарушени по време на вечеря в Белия дом?

Печатът в САЩ критикува президента заради прогнозата му, че предстои насилие, ако демократите поемат контрола в Конгреса

Доналд Тръмп говори по време на вечерята в Белия дом

Колко норми могат Тръмп и евангелистки лидери да нарушат на една среща, пита вестник "Вашингтон пост" по повод новината, че на среща с пастори в понеделник президентът на САЩ е предупредил за "насилие" отляво, ако през ноември демократите си възвърнат контрола върху Конгреса.

Вестникът отбелязва, че тази ескалация на реториката на Тръмп съвпада със задълбочаването на разследването срещу обкръжението на президента и навлизането в решителна фаза на предизборната борба за междинните избори.

Според очевидци, цитирани от медиите в САЩ, по време на вечеря преди два дни в Белия дом президентът е призовал евангелистки лидери да поощрят последователите си да гласуват на изборите за Конгрес наесен и предупредил, че е възможно да има насилие в случай на загуба за Републиканската партия.

На събитието са присъствали десетки християнски пастори, проповедници и симпатизанти на американския президент.

Тръмп отбелязал, че неговото правителство е положило големи усилия в подкрепа на консервативни християнски каузи. Той обаче предупредил присъстващите, че са само на едни избори разстояние от това "да загубят всичко", което имат.

Ако демократите спечелят, те "ще премахнат всичко, което направихме ние, и ще го сторят бързо и насилствено".

Президентът на САЩ обърнал специално внимание и на опасността от т.нар. "антифашистки" групировки.

"Вашингтон пост" изброява няколкото погрешни действия на Тръмп по време на тази вечеря.

Първо, той води предизборна кампания в Белия дом, въпреки че тази сграда не е негова, а на американския народ. Второ, насъскването на една група американци срещу друга чрез прогнозиране на насилие е проява на долнопробно диктаторство. И трето, което засяга в по-голяма степен евангелистите, отколкото Тръмп - начинът, по който религиозни лидери се хвърлят в краката на Тръмп е неморално и нехристиянско поведение в името на политическата власт и вреди както на религията, така и на политиката, заключава вашингтонското издание.

Освен това на вечерята в Белия дом той погрешно е уведомил евангелистките лидери, че е негова заслугата да бъде отменен законодателен текст, т. нар. Поправка Джонсън, който забранява политическа агитация от амвона, пише "Вашингтон пост". "Изглежда Тръмп не знае, че отменянето на този текст не е било включено в миналогодишния дневен ред на републиканците за промени в данъчното право. И въпреки че Тръмп е подписал указ, целящ да облекчи религиозните институции в стремежа им да участват в политиката, отменянето на Поправка Джонсън може да направи само Конгресът", припомня вестникът.

В заглавие на редакционна статия "Ню Йорк таймс" пита иронично дали "след Тръмп ще има потоп".

В думите на президента пред пасторите има текст и подтекст и както обикновено и двете нива са обезпокоителни, смята вестникът и подчертава, че най-важното в случая е предупреждението на президента, че ще се възцари насилие и анархия, ако християнското воинство на нацията на застане на негова страна.
Разбира се единственият политически лидер, който подбужда към насилие е именно Тръмп. На митингите в предизборната си кампания той фантазираше, че удря в лицето противника и приканваше хората от тълпата да правят същото, обещавайки да им плати глобата, ако го сторят. Репортерите на тези митинги се опасяваха за сигурността си, защото бяха заклеймявани яростно от Тръмп като "врагове на народа", припомня "Ню Йорк таймс".

Нюйоркското издание привежда думи на един от пасторите на вечерята в Белия дом в понеделник: "Сега имаме боец с шлем, който желае да се изправи и да се бие. Сър, прекланям се пред вашата храброст". Вестникът предрича, че повечето американци няма да подемат този тон и че доминиран от демократите Конгрес ще потърси сметка на човека, който твърди, че "сам може да оправи системата", доколко е навредил на тази система.

Споделяне

Още от Свят