Васил Божков благодари на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала му

Васил Божков

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков благодари на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала му. Срещу бившия хазартен бос има повдигнати 18 обвинения от българската прокуратура.

"Той (сигналът на Божков - бел. ред.) бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов. От всички засегнати от #хунтата , аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции." Това пише Божков във Фейсбук и обещава пресконференция от 16 часа в четвъртък.

По-късно през деня той допълни поста си: "Разкритията ми ескалираха до тази отдавна чакана и липсваща досега реакция на САЩ относно Пеевски. Озадачаващо е, че организираната група от властимащи длъжностни лица начело с Борисов и Гешев са подминати от действията на американската администрация."

В сряда Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и свързаният с Пеевски висш служител на спецслужбите Илко Желязков за сериозна корупция по закона "Магнитски".

По този повод Божков отбелязва, че Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки "олигарха" Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци.

САЩ санкционират Васил Божков заради подкупи на висши държавни служители.

"Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившият председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители", пише в съобщениетона американското посолство.

Миналата година Божков сам призна, че е плащал рекет на бившия министър-председател Бойко Борисов и финансовия министър в кабинета Владислав Горанов, но неговите твърдения така и не стигнаха до реално разследване от страна на прокуратурата.

В съобщението се припомня, че в своето разследване българската прокуратура установява, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) по 10 000 лв. на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи шефът на комисията подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита.

Акцентира се, че влиянието на Божков в България продължава през участието му в парламентарните избори чрез партия "Българско лято".

"Божков е санкциониран съгласно Указ 13818 в качеството му на лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа или стоки или услуги с цел корупция или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия "Българско лято", които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании (изброени в списък, б. р.)", пише в прессъобщениетона САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от България