Васил Божков и две банкерки останаха в състезанието за ТБ "Виктория"

Процедурата по продажбата на трезора навлиза във финален етап

Васил Божков и две банкерки останаха в състезанието за ТБ "Виктория"

Хазартният бос Васил Божков и известните банкерки Цветелина Бориславова и Петя Славова стигнаха до финалната права в състезанието за покупката на дъщерната на фалиралата КТБ Търговска банка "Виктория".

Това става ясно от съобщение на синдиците на КТБ, които в момента правят втори опит за продажбата на трезора.

"Българо-Американска Кредитна Банка" (БАКБ), "Инвестбанк” АД и "Вабо Интернал” АД подадоха в срок индикативни оферти за покупка на 100% от капитала на ТБ "Виктория” ЕАД и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката", гласи съобщението на синдиците.

Според него оттук нататък предстои анализ и оценка на офертите, като на допуснатите кандидати ще бъде предоставена възможност да извършат обстойно проучване (дю дилиджънс) на ТБ "Виктория” ЕАД и на база на него да представят своите обвързващи оферти за покупка на 100% от капитала на банка "Виктория".

В края на август стана ясно, че учредената през юли компания "Вабо Интернал", в чийто борд на директорите фигурира Божков, е допусната в следващия етап на процедурата по продажба на ТБ "Виктория". Тогава бяха поканени да продължат участието си и другите трима кандидати - БАКБ, "Инвестбанк” АД и групата инвеститори, действащи съгласувано - Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH. Последният участник впоследствие очевидно се е отказал да представя оферта.

Първият опит за продажба на банката приключи през март 2017 г., след като БНБ не разреши покупката на "Виктория" от турската "Търговска банка Д", собственост на познатия от безмитната търговия и с бензиностанции бизнесмен Фуат Гювен, който развива бизнес в различни сектори в България, Турция и Русия. Мотивът бе, че предлаганият план за стабилизиране на "Виктория" е рисков за самата Д банк.

БАКБ на Цветелина Бориславова също бе поканена на финални преговори със синдиците на КТБ, като накрая бе предпочетена Д банк.

"Инвестбанк" на Петя Славова, която също се включи и в предишния конкурс, явно също не се отказва от състезанието, независимо трябва да решава собствените си проблеми, след като на стрес тестовете преди година се оказа една от двете банки, които имат нужда от увеличение на капитала.

Според данните на БНБ към края на юни 2017 г. активите на банка "Виктория" възлизат на 126 млн. лв., а пасивите ѝ са около 92 млн. лв., от които към 85 млн. лв. са към КТБ. Собственият капитал на банката е малко над 34 млн. лв., а регистрираният и внесен капитал възлиза на 126 млн. лв.

Основното предизвикателство за бъдещия купувач на банка "Виктория" ще бъде да плати дълговете ѝ към КТБ, а преимуществото му ще бъде сдобиването с банков лиценз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?