Васил Божков и Георги Попов са имали служебни паспорти

Васил Божков и Георги Попов са имали служебни паспорти
Бизнесменът Вacил Бoжкoв и близкият до него Гeoрги Пoпoв са имали служебни паспорти, но не са напуснали с тях страната.
 
Информацията бе съобщена от сайта "Биволь", а малко след това от Външно министерство съобщиха лаконично, че тя не отговаря на истината.
 
От "Биволь" обаче обясниха, че е опровергана информацията, че двамата са напуснали страната със служебните си паспорти, но не и това, че те са притежавали такива.
 
Изданието публикува и част от кореспонденцията си с МВнР, в която министерството потвърждава, че двамата са притежавали служебни паспорти.  
 
"От отговор на Външно след наше запитване става ясно, че те са притежавали такива валидни документи до 17 февруари т.г., когато МВнР ги анулира. При това положение Божков и Попов са можели да използват служебните си паспорти, за да се идентифицират и да пресичат граници извън България, примерно на влизане в ОАЕ. Фактът, че Божков и Попов не са се идентифицирали на ГКПП със служебните си паспорти при последното им излизане от страната не променя съществено проблема", посочва "Биволъ". 
 
 
И до момента МВнР отказва да съобщи на какво основание са издадени документите за самоличност и кой е подписал за издаването на привилегированите паспорти на Васил Божков и Георги Попов, коментира "Биволъ". 
 
По закон това може да направи или министърът на външните работи, или негов заместник.
 
"Биволъ" разполага с оперативна информация, че двата паспорта са издадени с подписа на зам.-министър Георг Георгиев.
 
Според Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти право на такива документи имат кметове, съдии, висши военни и други държавни служители. За лицета извън тези категории има две възможности – Член 5 точка 12 – членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации и Член 5 точка 14 – лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи.
 
Васил Божков и Георги Попов обаче не са членове на ръководството на нито една браншова организация, сдружение или федерация от национален мащаб. Остава възможността да са им били възложени конкретни външнополитически задачи, за които обаче МВнР мълчи, пише Биволь.
 
Паспортите са анулирани в деня, в който България е изпратила в ОАЕ искането за екстрадици на двамата. В момента се чака отговор.
 
По-късно от Министерството на младежта и спорта (ММС) съобщиха, че ведомството не е инициатор за издаването на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов.
 
"В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза", пишат от спортното министерство.
 
"В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов", допълват от там. 
 
Засега срещу Божков са повдигнати общо 11 обвинения, сред които за ръководене на престъпна група. Арестувани бяха и жена му Елена Динева, както и синът му Антон Божков. С обвинение, но под гаранция от 1.5 млн. лв. е съдружникът му Александър Тумпаров.
 

Фактът, че вече бившият хазартен бос Васил Божков и номиналният собственик на футболния клуб "Левски" Георги Попов са притежавали служебни паспорти, е още едно доказателство за близките им отношения с властта, която обаче внезапно се обърна срещу тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?