Васил Божков към феновете: Без лотария няма пари за "Левски"

Запалянковците послушаха бизнесмена и поискаха спешна среща с Бойко Борисов

Васил Божков, сн. БГНЕС

"Ако няма лотария, няма да имам пари да давам на "Левски". Оттук нататък трябва вие да решите как ще се представя отборът". Това е казал бизнесментът Васил Божков на среща с привърженици на "синия" клуб в неделя.

Думите на Божков се чуват в кратко видео, снимано от един от присъстващите, и публикувано в сайта 7dnilevski.com

" Знаете какво направихме. Школа направихме, стадиона щяхме да го довършим тази година. Отборът ни е силен, имаме шансове за купа, шансове за първо място в шампионата, но нещата бяха дотук. Трябва да решите какво, как и защо. Това е ситуацията. Атаката идва от Валери Симеонов. Той внася законопроекта. Ако се гласува това нещо - край!", казва Божков, който стои зад финансирането на отбора.

Едва след публикуването на видеото в новинарски сайтове в понеделник екипът на Васил Божков в "Нове холдинг" излезе и с официално изявление до медиите. В него се потвъждава, че бизнесменът няма как да продължи да изпълнява ангажиментите си към "Левски", ако се закрие основният му бизнес с лотарията. Според изявлението "в разговора си (с феновете, б. р.) г-н Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция".

"Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми. Законопроектът, създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес. Същият проект е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК "Левски". При неговото евентуално осъществяване поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними", посочва в изявлението си Васил Божков.

Часове след изказването на бизнесмена феновете на "Левски" се активираха и свектавично поискаха среща с премиера Бойко Борисов, на която да изразят безпокойството си, че издръжката на клуба ще спре.

"Дебело подчертаваме, че ние не проявяваме загриженост за ничии частни икономически, финансови или политически интереси, както и че не желаем любовта ни към "Левски" да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния. От друга страна обаче, не можем да не бъдем сериозно притеснени, когато от редица места се чуват мнения и прогнози, че бъдещите промени, касаещи дейността на някои от основните субекти, осигуряващи финансирането на нашия клуб ще предизвикат неговата фактическа "смърт" и той ще бъде закрит и ликвидиран", се казва в становището на Националния клуб на привържениците на "Левски".

Срещата с феновете се проведе само няколко дни, след като лидерът на политическа партия НФСБ - Валери Симеонов, внесе предложение лотарийните игри да се организират единствено и само от държавата.

Видеото бе качено във Фейсбук и от спортния сайт dsport.bg

В петък частната "Национална лотария", чиито мажоритарен собственик е бизнесменът Васил Божков, обяви, че национализацията ѝ от държавата ще причини "огромни финансови и репутационни щети на България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес