Васил Божков отрече облекченията за хазарта да са за него

Васил Божков отрече облекченията за хазарта да са за него

За мен няма лява и дясна политика, това са изживени понятия, има правилна и грешна политика и мисля, че на това правителство политиката му е правилна, заяви собственикът на “Нове холдинг” Васил Божков в едно от редките си медийни откровения, този път пред бТВ.

Причината за неговата поява бе обяснена с намесата на името му в дебата около намаляването на данъчните ставки за хазарта през 2008 г. Дясната опозиция обвини финансовото министерство, че защитава пряко интересите на Васил Божков. Нито една от партиите в управляващата коалиция не си призна да подкрепя данъчната промяна, последва и изненадващо предупреждение на президента Георги Първанов, че няма да подпише такъв закон.

В четвъртък Божков обяви, че е изоставил хазартния бизнес. Неговото амплоа вече са инфраструктурните проекти, които ще се реализират с пари от европейските фондове.

“В компанията "Еврофутбол" имам миноритарно участие, така че не ме интересува особено данъкa за хазарта. Това е незначителна част и периферна част от моя бизнес и вече не я наблюдавам особено добре. Бих продал и нея. Държавата предлага  добри решения за пазара, след което се надига някакъв вой, почваме да гоним вещици и решаваме - това Васил Божков го иска. Васил Божков не знае, че го иска”, заяви той и добави, че дори не бил чел закона, в който се въвежда въпросния данък. 

Божков каза, че е продал 49 процента от “Еврофутбол” на "Интер лото" на спорния гръцки магнат Кокалис, която се е превърнала в основния играч на този пазар в България. Той предположи, че заради чуждите инвеститори искат да намалят данъка или да го увеличат и да ги съсипват след това.

Според справка на “Апис” към август т.г., 51% от акциите в “Еврофутбол” са собственост на сдружение, в което 98% е на “Нове холдинг”. Хазартният бос, който не желае да се афишира като такъв, не съобщи дали е в ход продажба на дела му, каквито публикации се появиха през последните дни.

Божков предупреди, че ако има твърде високи данъци за хазарта, целият сектор ще се криминализира и ще се разпределя “между престъпни групички по квартали”.

“БСП като дойде на власт, винаги съсипва по един сектор. През 1996-1997 г. съсипаха банковия сектор, нямаме български банков сектор, сега трябва да съсипят хазарта”, коментира Божков, добавяйки, че не иска никой да се оправдава с него.

Просто и лесно - инфраструктура

След като уточни, че няма нищо лошо да си хазартен бос, Божков заяви, че в момента бизнесът му е насочен основно към инфраструктурните проекти. Обемът на инвестициите му в тази област е за стотици милиони.

“Аз инвестирам. Ако инвестирам правилно, печеля пари. Ако инвестирам грешно, губя. Това е. Просто и лесно. Всеки може да го прави. Гледаш, преценяваш, инвестираш някакви пари, получаваш повече или си губиш пари”, обясни той.

Васил Божков заяви, че има компании, които могат да правят пътища, да правят жп линии, да правят и локомотиви и вагони. “Но аз съм един изпълнител - държавата строи, държавата. Който плаща, той строи. Би трябвало да има и други сериозни играчи. Има поръчки, ние работим, строим. Ако държавата може да си организира и да си усвои парите, да си ги усвои”, заяви той.

Васил Божков е основната фигура, която стои зад двете големи пътно-строителни фирми  - “Холдинг Пътища” и “Мостстрой”, които от своя страна държат голяма част от по-малките строителни фирми на територията на страната, изкупувани поетапно през последните години. Трудно е да се прецени по официалните регистрации на компаниите какъв дял притежава в тях, защото дяловете им са разпределени между множество по-малки фирми, които в крайна сметка водят до Васил Божков и до регистрирани в Кипър и Люксембург офшорни компании. 

Основният акционер в “Холдинг Пътища”  с 44,994%  е “АБВ Инженеринг”, която пък е собственост на “Нове интернал” – собственост на основната компания на Васил Божков – “Нове холдинг”. Чрез “Холдинг Пътища” Васил Божков изкупи голяма част от регионалните държавни пътно-строителни фирми на територията на страната, които бяха собственост на Главно управление “Пътища”, по-късно - Изпълнителна агенция “Пътища” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Втори по дял в “Холдинг Пътища” е “Евробилдинг 2000” с 23 на сто. Проследяването на нишката на собствеността във фирмата води до регистрираната в Люксембург офшорка “Фърст инвестмънт интернешънъл  С.А”.

До регистрирани в офшорни зони фирми водят и собствениците на другата голяма пътно-строителна компания “Мостстрой”. Основният дял от “Мостстрой” се пада на “Бургаски корабостроителници” – 49 на сто, в които най-големият дял се държи от регистрираната в Кипър “Занзи холдингс”. “Бургаски корабостроителници” от своя страна е собственост на “Бургаска корабостроителница”, чиято собственост е на регистрираната в Кипър “Космоксан инвестмънтс лимитед”.

В “Мостстрой” Васил Божков притежава 5.5 на сто официално, купени наскоро през борсата.

Първи милион

Божков предпочете да не разказва в подробности как е спечелил първия си милион. Разказа как започнал бавно и постепенно с малък бизнес - купувал и продавал, създал обменни бюра, бинго зали, участвал в хазарта, но вече не се занимавал с всичко това.

Той потвърди публичната тайна за раздавани от комунистическата номенклатура куфарчета с пари на определени хора, но тях вече ги нямало. “Дадоха се пари, предполагам през 1989-1990 година, на определени хора, те ги съсипаха. Общо взето, изкуствените неща не може да оцелеят”, обобщи бизнесменът, известен с прякор “Черепа”.

Запитан каква е причината за убийството на банкера Емил Кюлев, той отговори, че няма представа, но подхвърли, че е нужна коректност в отношенията с партньори и противници.

“Ако си некоректен, може би се получават и такива неща. Не съм се замислял, не знам. Аз лично не се чувствам застрашен”, заяви Божков, който се движи със забележителна физическа охрана. Той се определи като представител на едрия бизнес в България заедно с още “един - двама”.

Ще троша антики

Значително по-гневна беше реакцията на бизнесмена срещу Министерството на култура. Той разкри, че вече е подал всички необходими документи за откриването на частен музей, в който да изложи своята колекция от антики. Част от нея вече беше презентирана в Брюксел със съдействието на депутата от НДСВ Антония Първанова.

Божков се оплака, че все още не е получил нито съгласие, нито отказ от министър Стефан Данаилов за частния музей.  

Той обясни, че всичките му предмети са законни, а най-ценните от тях бил  купил от чужбина. Бизнесменът буквално повтори тезата на шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров и на археолога Николай Овчаров, че хората с пари, които купуват антики от чужбина и ги връщат в България, всъщност правят услуга на страната. Божков обаче добави и лек нюанс.

“От търгове, от частни колекционери и винаги съм търсил неща, които са изнесени от България, и се връщат обратно. Защо го правя - сам се чудя. . . Мога да реша да ги подаря на държавата, но мога и да не ги подарявам, мога и един ден ритуално да ги счупя на площад "Народно събрание", обобщи плановете си за процедиране с културно-историческото наследство Божков.

Никаква връзка

Като отрече твърденията за връзките си с политическата власт, той разкритикува партиите за огромни средства, които пръскат за кампании, както и непрозрачността на източниците на финансиране.

В този контекст Божков посъветва американския посланик Джон Байърли да погледне дали парите зад партиите за чисти, преди да говори за корупция и да дава съвети. Собственикът на “Нове холдинг” съобщи още, че не е искал американска виза през последните години, тъй като вече не му било “интересно”. Той заяви, че е ходил достатъчно пъти в САЩ в началото на 90-те години. Пред две години Вашингтон официално му отказа входна визи заради съмнения около неговия бизнес и произхода на капиталите му.

Божков заяви, че не разбира какво се крие зад този ход и дали това би трябвало да е “наказание”.

Бизнес с телепорт

Божков отговори и на публичната проява на възмущение на бившия зам.-финансов министър Георги Кадиев, че му е нахлул в кабинета. “Как може да вляза, нали трябва някой да ме пусне там. Ако мога да се телепортирам, въобще няма да се занимавам с друг бизнес. Само ще се телепортирам”, заяви той.

Божков декларира безразличие и към съдбата на тройната коалиция. “Въобще не ме интересува. Отдавна съм надскочил тези неща. Като не е добре тук, ще правим бизнес другаде. Една държава, която гони собствените си бизнесмени, която ги демонизира, защо ние трябва да се интересуваме от нея? Каквото искат, да правят”, обясни той.

Според него обаче България била добра като туристическа дестинация и смятал да остане тук.

Споделяне

Още по темата

Още от България