Васил Божков планирал връщане в България по време или след вота на 11 юли

Левски беше чист рекет, каза обвиняемият бизнесмен, който твърди, че бизнесът му бил заплашван неведнъж

Васил Божков планирал връщане в България по време или след вота на 11 юли

Бившият хазартен бос Васил Божков обяви в петък, че планира да се върне в България по време на или след предсрочните парламентарни изборите на 11 юли. Изявлението ме за прибиране в страната, където срещу него има повдигнати 19 обвинения, идва в деня, в който най-близкият му човек – Георги Попов, пристигна в София от Дубай.

В ранния следобед Попов бе арестуван и откаран в следствения арест, а прокуратурата съобщи, че той е бил екстрадиран от властите в Дубай. Божков, който преди ден анонсира, че Попов се връща доброволно в България, коментира пред предаването "Алтернативата" на ТВ1, че това не е вярно. По думите му властите в Дубай разглеждат искането на българските власти за неговата и на Попов екстрадиция в едно и ако Попов е екстрадиран, би трябвало и Божков да е.

Безнесменът, обвинен за неплащане на такси за 700 млн. лв. в бюджета от хазартните игри и твърдящ на свой ред, че е платил на бившия премиер Бойко Борисов милиони, за да спести тези такси, каза, че прибирането му в България зависи от формалности. "Все пак трябва да се преодолеят и те не са създадени от българската държава, управлявана доскоро от хунтата на Пеевски", посочи Божков. Не можа да каже какви са формалностите, които били известни на адвокатите му, но допусна, че са свързани с издирването му от Европол.

Той разкри също така, че е бил принуден да поеме издръжката на ФК "Левски" от Бойко Борисов със заплахи.

"Левски беше абсолютен рекет. Винаги съм подпомагал спорта, но когато ти кажат "взимаш Левски или бизнесът приключва", имаш ли избор? Това го видяхме и в сигналите на Илчовски. Нашата държава се управлява така", коментира Божков, който след поемането на клуба през 2019 г. каза пред феновете на тима, че не му е оказван натиск да започне да финансира клуба.

"Ако не ми бяха взели бизнеса, щях да гледам аполитично кой кого избира и България нямаше да е същата. Аз казах на глас нещата, които всички ги знаят и никой не смее да каже", заяви Васил Божков. Той нарече "градски легенди" обвиненията срещу него за това, че се занимава с престъпна дейност от 90-те години насам.

Смятал, че по-добре е да запази печалбите си и работата на хората. Даваните от него пари на бившия финансов министър Владислав Гаронав за Борисов не били подарък, не били и корупция, а рекет.

Отрече и въпросите дали е "диктувал" законодателството по отношение на хазарта, което в продължение на години даваше възможност на "Националната лотария" да плаща държавни такси по занижени ставки, да се рекламира в праймтайма на националните телевизии и да се разшири до компания с голяма чиста печалба.

"Не приемам, че съм бил част от престъпен модел, разкрил съм го пред цяла България. Иначе щяха да са още на власт. Всичко щеше да е същото с някакви модификации, Бойко и Шиши щяха да дърпат конците, бизнесът щеше да плаща", каза още той в интервюто на Миролюба Бенатова.

Според Божков бившият премиер Бойко Борисов е правил опити чрез него да влияе върху редакционната политика на Нова ТВ, но отрича да му е помагал.

"Борисов и да си е правил устата, винаги съм му отказвал. Това да не кажат, онова да не напишат, това да не покажат... Винаги съм му казвал, че не мога да влияя. Давам им пари, те ми вършат услугата. Това не значи, че не се е месил по други канали. Мен не ме интересува редакционната политика, а рекламите ми да са в най-гледаното време, да са първи в блоковете. Каква е редакционната политика има ли значение? Ако е гледана телевизия, рекламите са по-ефективни", коментира той.

Божков заяви, че се познава с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски от повече от 20 години, като е започнал да поддържа по-активни контакти с него през 2013-2014 г. заради разпространението на лотарията в "Лафка".

Пеевски бил правил опит да го привлече към схема за купуването на търговска банка "Виктория" след обявяването на КТБ в несъстоятелност, която бе продадена на "Инвестбанк".

"Аз имах много законни пари, а при Пеевски няма нищо законно. Но той тихомълком купи Общинска банка - отклони ми вниманието, почти му я подариха, за 30 млн. я купи", каза той.

На въпрос дали е бил вербуван от Държавна сигурност Божков отговори: "Ако бях вербуван, дали нямаше да ми извадят досиетата? Това е отговор, че не съм бил никога вербуван".

По повод паметната му бележка с Кирил Домусчиев, в която се поема ангажимент за "пълен съпорт" за бизнеса на Божков в държавни институции, той каза, че Домусчиев настоявал за това.

"Ако не го бях направил, бизнесът ми пак щеше да бъде унищожен. Щях да се окажа в Дубай или в затвора една година по-рано. Ако не правиш нещо, те унищожават. Мен ме унищожиха, защото ги е страх... Да не подкрепя други политически сили, други виждания", каза Божков.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?