Васил Божков пред ББС: Не мога сам да реша проблема с иманярството

Васил Божков пред ББС: Не мога сам да реша проблема с иманярството

Проблемът с опазването на културно-историческото наследство в България е огромен и аз не мога да го реша самq като опазя някои антики. Това заявява бизнесменът Васил Божков, считан за един от най-големите частни колекционери на антични предмети у нас, пред телевизия ББС-Уърлд. Филмът на британската обществена телевизия за иманярството в България и финансирането му от престъпни групировки, бе излъчван във вторник в програмата на този канал, както и по ББС-1.  

Акцент на филма на ББС е съдбата на богатото историческо наследство на България, което е застрашено от апетитите на престъпни групировки. 

Пред ББС Васил Божков казва още, че проблемът с иманярството трябва да бъде окончателно решен от правителството и политиците.

Археологът Георги Китов коментира, че крадците не могат да бъдат спрени, защото законите в страната, по думите му, са беззъби и във финансово отношение крадците са по-добри от археолозите.

В телевизионния репортаж се отбелязва още, че България е сравнително бедна страна и престъпните групировки плащат щедро за антични предмети. Затова и археолозите с основание твърдят, че парите са по-силни от патриотизма.

Самият Божков каза в интервю за столичен вестник неотдавна, че екип на ББС го е посетил в дома му, снимал е колекцията му и взел интервю от него. По това време отново се водеше полемика дали частните колекции да бъдат “осветени”, като държавата им предостави сграда за излагане, или на собствениците им се потърси сметка за начина, по който са се сдобивали с културно-исторически предмети.

Преди две години президент Георги Първанов излезе с предложение за амнистиране на частните колекции, поддържана от историци като директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Сред по-големите частни колекционери са Васил Божков, президент на Нове холдинг и собственик на футболен клуб ЦСКА, натрупал богатствата си през последните 15 години, Димитър Иванов, издател и собственик на в. “Земя”, бивш началник на политическата полиция в Държавна сигурност, Боян Радев, бивш световен шампион по борба и притежател на най-голямата сбирка от картини на български художници. Голяма сбирка от артпредмети има финансовата групировка ДЗИ на убития преди няколко месеца банкер Емил Кюлев.

В началото на март главният прокурор Борис Велчев нареди да се направи проверка на делата, които се водят срещу иманярската мафия и за незаконния трафик на културно-исторически предмети. Седмица по-късно той обяви, че ще бъдат проверени и големите частни сбирки. Тогава той уточни, че проверката ще започне от смятаните за най-едри колекционери Васил Божков и Димитър Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България