Васил Божков съди правителството за "черния списък"

Васил Божков, снимка БГНЕС

Партията на Васил Божков "Българско лято" внесе жалба във Върховния административен съд срещу решението на правителството да направи "черни списъци" с фирмите на българските граждани, спрямо които САЩ наложиха санкции за "сериозна корупция" по силата на глобалния закон "Магнитски". Бившият хазартен бос е сред тримата българи, санкционирани от Вашингтон, заедно с олигарха Делян Пеевски и известния като "лейтенант на Пеевски" Илко Желязков, действащ зам.-председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства.

Веднага след съобщението от САЩ Пеевски обяви в позиция несъгласието си с констатациите на американското финансово министерство и наложените му санкции, но след това запази мълчание.

За разлика от него, Божков предприе активна съпротива срещу санкционирането на 58 фирми и организации, свързани с него, включително и партията му "Българско лято". Българското правителство на свой ред изготви "черен списък", в който постави посочените от САЩ фирми и организации.

"Решението на Министерски съвет е без прецедент в демократичната история на страната ни. Служебният кабинет е бързал толкова да изпълни волята на чужди "началници" (както ги наричаше Борисов), че е престъпил цял куп от основни права на българските граждани, установени с конституцията, Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права на ЕС и множество български закони", заяви Божков в понеделник във Фейсбук.

Според него пороците на решението за черните списъци са толкова много и толкова радикални, че от съда се иска да бъде отменено изцяло.

В петък служебното правителство реши да създаде работна група за предприемане на действия в отговор на наложените санкции от САЩ заради "сериозна корупция". Тогава бе обявено, че групата ще изготви и своеобразен "черен списък" с фирмите и лицата, които заради тримата санкционирани от САЩ също стават нежелани за бизнес от държавата. В събота бе публикуван и първият вариант на списъка, който включва 64 компании и напълно дублира американския списък. Близо 90% от тези фирми са на Васил Божков и неговите партньори.

Основният въпрос по делото във ВАС ще бъде дали правителственото решение създава някакви фактически задължения за централната и местната власт. Засега е ясно, че този "черен списък" не дава никакво право на администрацията да отстранява фирми от търговете по Закона за обществените поръчки, например. В същото време списъкът може да действа като инструкция за държавните фирми да стоят настрана от санкционираните дружества, защото в противен случай ще търпят негативните последици от санкциите на САЩ върху наказаните фирми.

Икономическият министър Кирил Петков обяснява, че списъкът може да има пряк ефект и върху кредитите от държавната Българска банка за развитие. Дружествата, за които Петков твърди, че са свързани с Делян Пеевски, дължат общо около половин милиард лева на банката. Ако заемите бъдат обявени за предсрочно изискуеми, те трябва да бъдат върнати незабавно.

До този момент президентът и ресорните министри в служебното правителство показват най-вече политическа воля да разграничат държавата от санкционираните лица, защото държавата засега няма други механизми за действие. Частният сектор не може да бъде принуден да се съобразява с правителствения черен списък.

"Всички, които са свързани (със санкционите), ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании", обясни в петък финансовият министър Асен Василев.

В момента у нас Васил Божков има значителен брой фирми, в които е официален собственик, според Търговския регистър. Много от тях са в сферата на хазарта и реално не функционират, защото лицензите им са отнети. Божков е привлечен като обвиняем за най-малко 18 престъпления. За разлика от него, по отношение на Делян Пеевски засега няма заведено публично обявено досъдебно производство, а неговият бизнес не е на светло, поради което има голям риск различни държавни или частни институции, включително банки, да търпят санкции, ако пропуснат да установят свързаност.

Разликите между стила на правене на бизнес на Божков и Пеевски води и до много различна реакция на двамата. Васил Божков се съпротивлява реално на черния списък и решението на САЩ, докато Пеевски отново се скри зад завесата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?