Васил Божков учреди партията си онлайн

Васил Божков учреди партията си онлайн

Партията на хазартния бос с 19 обвинения Васил Божков "Гражданска платформа Българско лято" беше учредена онлайн.

"Над 900 Учредителни членове на партията се събраха онлайн. Присъствието на всеки един учредител ще бъде потвърдено с нотариална заверка на гласуваните документи", твърдят от формацията и посочват, че учредяването се е провело онлайн заради коронавируса.

За председател на формацията бе избран не Божков, а Борил Соколов. Още преди месеци беше обявено, че бизнесменът няма да е формален лидер на партията. Соколов е на 36 години и през по-голямата част от професионалния си път е работил в "Еврофутбол", като от няколко години е директор на отдел "Маркетинг" в компанията.

Божков обаче се е включил в онлайн по време на събранието. "Време е да приключим прехода. И заедно да отворим нова страница. Никой досега не ви даде възможност. А вие можете. Дълбоко в себе си всеки един от вас се съмнява, че хунтата може да бъде победена. Аз обаче не се съмнявам. Знам, че това може и трябва да се случи. По един или друг начин всеки е потърпевш от провала на прехода. Заедно имаме последен шанс и аз няма да ви предам! Идва времето за справедливост. Справедливост за всички. Без компромиси. Съд и затвор за виновниците за третата национална катастрофа. Страхът и отчаянието са основните им оръжия. Народът ни обаче е силен и вече е буден. Ние сме силата", казва той.

От партията съобщават,  че са избрани три партийни съвета, които ще са управляващи органи - национален (19 члена), изпълнителен (29 члена) и контролен (5 члена), но не посочват кои са участниците в тях. 

По закон на учредителното събрание трябва да се съберат поне 500 души, които да приемат устав и да изберат ръководство. Сега предстои партията да внесе документите си за регистрация в Софийски градски съд, които да прецени дали да ги одобри или не. Учредителите трябва да представят учредителна декларация, устав, списък с поне 2500 партийни членове

Регистрацията на "Българско лято" започна през октомври миналата година, когато се проведе среща на инициативния комитет на партията

Божков заяви, че смята да се включи в политиката със собствена партия, след като избяга в Дубай. "Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов", написа през юни миналата година Божков. 

До това се стигна, след като държавата изведнъж установи, че той дължи 700 млн. лв. на хазната, а после прокуратурата му повдигна редица обвинения, включително за убийства и изнасилвания. Той пък обяви, че плащал такса "спокойствие" на управляващите.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?