Васил Божков вдига ж.к. "Нове хоумс" в София

Комплексът от 14 сгради ще израсне на мястото на бившия завод на "Балканкар"

Васил Божков вдига ж.к. "Нове хоумс" в София

В нов жилищен комплекс ще се превърне някогашният завод на "Балканкар" на бул. "Цар Борис III" 126. На терен от около 27 декара ще бъде изграден затвореният комплекс "Нове хоумс" от 14 отделни сгради. Инвеститор в обекта е дружество, свързано с хазартния бос Васил Божков, съобщи изданието "Капитал".

Визията на проекта, който все още няма строително разрешение, е представена на официалния му сайт в интернет. Въпреки че все още няма разрешително за строежа му, жилищата са пуснати за продажба на зелено, като началната цена тръгва от 750 евро/кв.м.

Мащабният проект е до кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Гоце Делчев", в близост до изграждащата се станция на метрото. Освен планираните 14 отделни жилищни сгради, най-високата от които е на 16 етажа, е предвидена и паркова зона между тях.

Общата разгъната застроена площ на комплекса е 97 хил. кв. м. В проекта влизат 556 жилищни единици, 6 търговски обекта с РЗП малко над 58 хил. кв.м и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета, възлизащи на приблизително 36 хил. кв.м.

Теренът на "Балканкар" се води на адрес бул. "Цар Борис III" 126. Преди холдингът да бъде обявен в несъстоятелност през 2002 г., на този адрес се помещава подразделението "Балканкар инженеринг". Компанията е създадена през 1960-те години като институт с наименованието "Балканкар прогрес". В сградите, които са разрушени през март тази година, са били съсредоточени инженеринговата и научноизследователската дейност на производителя на електро- и мотокари.

През юли 2014 г. синдикът на холдинга Стоил Моллов прави опит за продажба на терена заедно с прилежащите сгради, както и движимото имущество в тях. Началната цена на всички активи, посочена в обявлението на Моллов, е приблизително 16.9 млн. лв.

В началото на юли 2016 г. дружеството "Прим БГ" с едноличен собственик Васил Божков придобива имота с площ 31 хил. кв.м от "Балканкар холдинг". В сделката влизат и старите постройки на "Балканкар", които включват цех, инженерен корпус, лаборатория, работилници, складове, административна сграда, общо всички с РЗП близо 29 хил. кв.м. Справката показва, че материалният интерес по сделката е 28.338 млн. лв., пише "Капитал".

В средата на октомври тази година същият поземлен имот с намалена площ до 27.6 хил. кв.м (след като през 2016 г. е одобрен изработеният кадастрален план за район "Красно село" и е изготвена нова скица на границите на имота) преминава във владението на новоучредено акционерно дружество "Нове хоумс". Материалният интерес по тази сделка е едва 5 млн. лв.

"Нове хоумс" е основано в средата на 2018 г. от Мария Димитрова и Филип Марков, които имат равни дялове. Името на Димитрова не се открива в други корпоративни участия, докато Филип Марков е в управата на "Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри 21" заедно с други близки до Васил Божков лица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес