Васил Божков заплаши със съд заради промените в хазарта

Валери Симеонов нямало да отстъпи. БСП ще са пас, защото е сблъсък на босове. ГЕРБ мълчи

Снимка: Архив

Да съди държавата, ако бъдат приети законовите промени, с които се предлага забрана на частни лотарии, се закани мажоритарният акционер в двете частни лотарии у нас - "Националната лотария" и "Лотария България", Васил Божков. Според него така бизнесът му ще бъде отнет, а това ще доведе до проблеми за притежавания и финансиран от него футболен клуб "Левски", за Нова телевизия (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), с която има договор за реклама, както и 40 хил. души, които били част от бизнеса.

Въпреки това вносителят на законопроекта Валери Симеонов, който обяви, че има и подкрепата на ГЕРБ за идеите си, заяви, че няма намерение да се отказва от предложението. От БСП пък обясниха, че текстовете на Симеонов са резултат от сблъсък между хазартни босове, в който левицата не иска да влизат. От ГЕРБ, ДПС и "Воля" до момента не са коментирали въпроса.

Васил Божков за пръв път даде публично изявление пред радио "Свободна Европа" във връзка със сигнала за неплатени държавни такси в размер на около 250 млн. лв. за последните пет години.

Първоначално бизнесменът обясни, че е платено всичко по закон и повтори разсъжденията на съдружника си и шеф на "Националната лотария" Димитър Ганев, че едва ли не законът давал избор на хазартните оператори дали да плащат по-ниски или по-високи такси.

Впоследствие, Божков допуска, че "даже и да сме плащали нещо грешно - могат да ни изискат суми месец назад". От думите на бизнесмена излиза, че дори лотарията да не е плащала коректния размер на държавната такса за хазарт в последните пет години, държавата можела да ѝ начисли със задна дата задължения само за месец назад. Юристи обаче обясняват, че таксите могат да се събират за три години назад. "Впрочем тук въпросът е - дали могат да се искат такси с повече от един месец задна дата? Законът не го разрешава. Ако държавата иска – ще спорим в съда. Даже и да сме плащали нещо грешно – могат да ни изискат суми месец назад", посочва Божков.

На въпрос какво ще стане с продължаващата проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която трябва да установи размера на неплатените такси, Божков посочи: "Нека да свърши. Ако трябва да плащаме нещо - ще плащаме", като от думите му се разбира, че преди това ще се мине през съдебно дело.

Бизнесменът ще съди държавата за това, че му изземва бизнеса

Васил Божков отново се оплаква, че държавата му изземва бизнеса и че той ще заведе дело по този повод.

Опитът за национализиране на "Национална лотария" е нарушение на конституцията, посочи бизнесменът. Според него, ако държавата стане собственик, каквото е намерението на управляващите, това ще удари директно футболния клуб "Левски", Нова телевизия (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), с която има договор за реклама, както и 40 хил. души, които били част от бизнеса.

Кой стои зад атаката?

Преди няколко дни Божков свика среща с представители на фенклубовете на "Левски". На нея той заяви, че ако изгуби "Национална лотария", няма да има пари за "Левски", чийто спонсор е. От срещата се появи и видеозапис, на който бизнесменът обяснява, че зад атаката "формално" стои вносителят на законопроекта Валери Симеонов.

"Проектът е внесен от Валери Симеонов и в същото време е подкрепен от управляващата партия ГЕРБ. Кой стои тогава? Предвид, че подкрепата се случи "на часа", преди да може да бъде направен адекватен анализ и оценка, вие как смятате?", казва Божков. Според него Симеонов в случая е инструмент за прокарване на поправките.

На мен не ми вдига телефона

Божков казва, че е посъветвал феновете на "Левски" да поискат среща с премиера Бойко Борисов, защото той не му вдигал телефона. Отрича обаче да ги е призовавал към протести.

"Нека му обяснят ситуацията. Единствено той може да им помогне, ако реши да не подкрепя този законопроект", казва бизнесменът.

Бинзнесменът спрял рекламата за Нова телевизия, защото не го подкрепила срещу Симеонов

Има договор за реклама с Нова телевизия, по силата на който на медията се дават пари, казва още Божков. Той отказва да коментира сумите, защото договорът бил конфиденциален. На въпрос дали става дума за 20-25 млн. лв. Божков пита: "Ако са такива парите, как ще се отрази това на една медия, според вас?". Той смята, че липсата на тези средства не би довела медията до фалит, но това би ѝ се отразило тежко.

"Сигурно ще се отрази тежко и на програмите, които правят и на дейността, която развиват. Ще се отрази тежко на независимостта на тези програми. Но ако такива пари липсват от който и да е било бизнес, ще се отрази тежко. И на мен да ми липсват 20 милиона, и на мен ще ми се отрази тежко. Въпросът е, че като става дума за медиа, финансирането и от държавата е по-опасно, но това вие ще кажете", казва Божков.

Той твърди, че не се меси в редакционната политика на телевизията, но признава, че е спрял рекламата миналата година, защото чакал новите собственици, а и защото медията не го подкрепила срещу Валери Симеонов, който бе внесъл законопроект да се ограничи рекламата на хазартните игри.

"Исках хора, които са запознати със случая, да бъдат питани за гледната им точка, исках да бъдат зададени въпроси на Валери Симеонов за мотивите и целите. Тогава ми отказаха. Тогава им казах: като искате този закон да мине, значи не искате тази реклама – довиждане", твърди бизнесменът.

Безпардонно

На въпрос може ли в България да се прави бизнес без политическа протекция, Божков казва: Вие как мислите, може ли? Случва се докато те забележат".

Той допълва, че има и друг бизнес, който се опитвали да му вземат.

"Другият ми бизнес не е така фрапиращ. Но най-странното е, че има още една компания, която има гръцко участие – 45% ("Интралот"). Те искат да го конфискуват и него. Дали те ще си мълчат? Предполагам, че ще се оплакват някъде – я при тяхното правителство, я по Европа. Малко са тръгнали безпардонно", заявява Божков.

За отношенията с Пеевски

Васил Божков коментира, че отношенията му с депутата от ДПС Делян Пеевски са "нормални". "Нямаме какво да делим. Познаваме се, говорим си, но нямаме пресечни точки, конфликти или пък близко приятелство", посочва бизнесменът. По думите му Пеевски е "демонизиран" и "не е чак такъв злодей".

Валери Симеонов: Няма да отстъпя

Часове след интервюто на Божков депутатът Валери Симеонов заяви в парламента, че няма да отстъпи от внесените промени в Закона за хазарта.

"Недейте очаква някой да премисли, особено аз", заяви той.

Валери Симеонов твърди, че основната причина за внасянето на промените през 2018 г. и сега е "масовото съсипване на здравето и имуществото на голяма част от българското общество". "Следствие на угоднически променените закони 2013 г. обществото залитна към хазарта, търсейки решение на своите проблеми", коментира Симеонов. Той припомни, че по конституция държавата трябва да се грижи за здравето на нацията и за развитието на спорта.

На въпрос дали се притеснява, че ГЕРБ ще размислят и ще оттеглят подкрепата си, Симеонов каза: "Аз правя това, което трябва да направя и отговарям пред собствената си съвест. Колегите от ГЕРБ и от всички останали партии, включително и от БСП, също отговарят пред собствената си съвест".

Относно притеснението на Васил Божков, че футболен клуб "Левски" ще фалира без лотарията, Симеонов посочи, че всяко изказване подлежи на проверка. Той бе категоричен, че държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини.

За БСП казусът е сблъсък между хазартните босове

"Сблъсъкът е между тези, които контролират хазартните игри, и лотариите. Не виждам защо ние трябва да влизаме в битка между хора, които печелят десетки милиони", коментира пред журналисти в парламента Румен Гечев, заместник-председател на парламентарната група на БСП.

"За широката публика е ясно, че сблъсъкът е точно между такива хора. Работата на БСП не е да защитава интересите на хора от хазарта", каза той и подчерта, че БСП се занимава с интересите на трудещите се.

На въпрос дали БСП няма вина за лобистките текстове от Закона за хазарта, които позволяват плащане на различна база на таксите от хазартните компании, Гечев отговори, че партия ГЕРБ управлява вече десет години, докато правителството на Пламен Орешарски няма и една година. "Няма как тези, които управляват през последните десет години, да търсят извинение от времето на хан Аспарух или от последните 20 години. Имаха всички възможности това, което не им харесва, да го променят и то да бъде в интерес на българския народ, но то не е", посочи Гечев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?